Pages

Monday, December 24, 2012

Macam Mana Nak Set Password @Pattern Lock untuk Telefon Android

Samsung Galaxy Ace Plus menjadi pilihan kami. Jom kita tengok macam  mana nak set password untuk kunci telefon Android menggunakan corak @pattern lock. First of course kena on le telefon. Lepas tu pilihlah "settings". Yang icon kat bahagian atas sekali di sebelah kiri. Anyway kedudukannya tak semestinya kat atas ya, bergantung kepada your phone le.
Then pilih "Location and security". Sesetengah telefon ianya hanya "security".
Seterusnya sentuh "set up screen lock".
Kat sini pula bermacam-macam jenis pilihan untuk kita kunci telefon selain daripada 'pattern" iaitu "pin" or nombor ataupun "password" or pilihan alphabet, simbol, nombor dan apa-apa lagi yang ada kat keyboard.
Tekan aja next setelah baca penerangan tu.
Ada contoh diberi bagi memudahkan pemahaman. So apa lagi tekanlah next.
Then sentuhlah pada titik-titik bagi menghasilkan corak then tekan continue.
Ni sebagai contoh ya, make sure pilih yang mudah nak ingat ya, jangan canggih-canggih sangat kan lupa. So tekan continue ya.
Sentuh sekali lagi corak yang sama dengan yang pertama ya. Habis ya untuk lock telefon Android ya.
So bila nak unlock or "buka" telefon, keluarlah skrin macam ni. Jom kita test.
So jom kita touch skrin untuk unlock.
Berjaya setelah menggunakan sentuhan corak yang telah dipilih tadi. Begitulah sedikit sebanyak cara untuk set password @pattern lock untuk telefon android. Agak-agak adakah 2012 tahunku yang kacak?

7 comments:

✿A I N A A✿ said...

okay dapat dah key dy, boleh selongkar ni.. gagagaga XD.. terima kasih share.. tapi ena dah tak buat benda ni.. jd leceh..

hazman aka species1980 said...

info simple tapi berguna.... tunggu nanti bila eden dah ada smartphone boleh la digunapakai

Nik Zulkhairi said...

ok. bagus ke galaxy ace ni?

Sharinginfoz said...

nik zulkhairi: so far ok aja tapi banyak benda kena belajar

Anonymous said...

kamera depan ada tak

Sharinginfoz said...

Anon: tak ada

cimon said...

Susah dowhh...kali jari berminyak, lg leceh. better keyin password...selamat. (^_^)