Pages

Thursday, July 26, 2012

Penting Ke Sistem Fail?

Kalau kat pejabat memang tersusun fail kan? Tapi kalau untuk tujuan persendirian agak-agak penting ke kita fail dokumen-dokumen? Kalau tak fail mesti susah nak cari or senang untuk hilang.

Antara dokumen-dokumen yang penting ialah berkaitan dengan sijil perkahwinan, surat lahir anak, slip gaji, dokumen jual-beli rumah, beli kereta, takaful, pelaburan, bil-bil, sijil-sijil masa kita belajar, urusan income tax dan macam-macam lagi.

Lebih mudah kalau kita kategorikan benda alah ni agar senang untuk kita cari bila kita perlu dokumen tersebut. Contoh yang paling senang ialah income tax, kan benda alah ni setahun sekali so simpanlah baik-baik ya. Tak ada le susah bila kita nak isi e-filing nanti. Takkan main hantam aja, kan kena audit, teruk nanti.

7 comments:

Fazrol said...

Betul tur... Kalau urgent nk guna habis.. Kelam kabut plak nk kena cari..

amirah said...

aah, kalau x file kan byk dokumen penting susah nak carik balik. kami selalunya lebel kat luar tu, untuk rumah ke, anak ke insurans ke

@YUNID@TI said...

pentinggg.... saya sokong...

Nadot said...

Sangat penting!
tp sy malas nak buat so sekrang susah nak carik semua dokumen...huhuhu

HeNRieTTa JoSe said...

Yeap...filling itu agak penting, supaya senang nak capai...tapi xmesti sama cam kat opis...hehehe...

Mak Lagenda said...

Mmg penting..sbb tu kat umah mak pun mak still gunakan sistem fail.

Mudah nak cari dan dsimpan dgn selamat

Juadah said...

Sya pun buat sistem filing ni kat rumah mcm buat kat ofis2. Labelkan dia barulah senang nk mencari doc nanti