Pages

Wednesday, March 28, 2012

Dah Buat E-Filing @LHDN Kena Bayar

Dah buat ke e-filing? Kalau belum apa lagi jangan tunggu last minute walaupun tarikh akhir untuk berbuat demikian adalah 30 April 2012.

Anyway saya baru aja buat, kejap aja kalau tak silap tak sampai 15 minit. Make sure segala jenis dokumen dah ada, i.e. Borang EA, resit-resit buku, bil jalur lebar, penyata takaful anak-anak dan macam-macam lagi. Pas tu isi aja, most of the information dah ada seperti alamat kita, nombor kad pengenalan, butir-butir akaun bank, kalau kita dah buat e-filing sebelum ini le.

Yang seronoknya, LHDN kena bayar balik sebab potongan cukai berjadual (PCB) yang dibuat setiap bulan terlebih bayar. So kita tunggu.
Inilah jadual cukai. Tengoklah band mana. Lagi banyak gaji yang kena cukai lagi tinggi peratusannya maksima 26%. Nak tahu lebih lanjut mengenai cukai, jom tengok penerangan Borang BE 2011.

Kita tengok ya berapa lama masa yang diambil untuk bayar balik cukai yang terlebih bayar. Kalau ikutkan ianya tak sampai 30 hari bekerja.

7 comments:

mamaNoriz said...

15 min je bang Nik isi?
cepat nye!

Myvitrd said...

aku pun dah bayar awal2 bulan hari tu.. senang kalau semua dah selesai.. walaupun aku tak kena cukai.. declare jelahkan..

Mak Lagenda said...

sekarang ni, semuanya mudah...online je kan!

*∽ IZAN ∽* said...

sudah dapat refund dah sudah wat pi shopping ekekekekke

Bella Enveeus said...

buat cepat2 supaya tak kelam kabut last minit nanti..

mama maman aka yana said...

nak kena buat slow2 nih..:)

ojah said...

dah dapat gak today hehe... boleh wat untuk guna holiday :)