Pages

Friday, August 10, 2012

Perbezaan Planet dan Bintang

Just kebetulan tengok soalan dalam buku Sains Danish yang berada di darjah 4 mengenai perbezaan di antara planet dan bintang. Google kat internet jumpa le blog ni, ech.

Perbezaannya adalah:
  1. Cahaya planet lebih terang jika dibandingkan dengan bintang
  2. Cahaya bintang berkelip-kelip manakala planet pula tidak
  3. Kedudukan planet berubah-ubah manakala bintang pula tidak
Baru tahu mengenai perbezaan planet dan bintang. Kita kena perhatikan ciptaan Allah di sekeliling kita baru kita tahu betapa besarnya Allah.

Teringat pula dalam satu ceramah mengenai fungsi bintang yang memetik dalam Al-Quran:

  1.  Alat untuk dilemparkan ke atas syaitan yang mencuri berita dari langit
  2. Penunjuk arah untuk nelayan di laut
  3. Sebagai penerang dan penghias langit

3 comments:

Zura said...

info berguna nie..pun br th...

nur said...

ha ah.. betul tu.. untung budak2 sekarang.. muda2 da blajar science..

Errah said...

suka tgok bintang..cantik..errah suka sgt belajar sains time sek rndah...kenangan buku2 rujukan sumer ada g..hehe