Pages

Wednesday, August 1, 2012

Kebimbangan Kewangan Utama oleh Pekerja Muda

Carta ni saya ambil from CIMB Research bertajuk "Debt-fuelled spending is pricey". Maknanya lebih kurang kalai kita berbelanja dengan cara berhutang ianya sangat bahaya. Hantam aja le.

Apa yang saya nak kongsi ialah mengenai kebimbangan utama para pekerja muda dari segi kewangan terutamanya adalah mengenai simpanan. By the way, kategori pekerja muda ialah yang berumur di antara 16 dan 35 tahun.

Berbalik kepada kebimbangan, 43.7% daripada responden risau mengenai simpanan, so ini lebih kurang 1 daripada setiap 2 orang mengalami masalah ini. Yalah walaupun kita ada menabung, mesti kita risau sama ada simpanan kita ni cukup ke tidak. Ramai pakar menyarankan agar kita mempunyai simpanan sebanyak 3-6 bulan perbelanjaan.

Menjaga keluarga juga merupakan satu lagi kebimbangan. Tak kiralah sama ada ibu-bapa ke, isteri ke or anak-anak. Risau mengenai nak bayar hutang kereta dan rumah pun ada.

So bagi kawan-kawan semua, agaknya risau mengenai apa ya, something berkaitan dengan kewangan?

7 comments:

Bo the Nerd said...

Memang menjadi kebimbangan juga tak kira umur dan pangkat. Tahun lepas hampir 5 bulan tak bekerja sebab sambung belajar tapi alhamdulillah masih kekal lifestyle mcm biasa sebab dah ada savings awal2 lagi. Mmg betul, kena ada saving 3-6 bln dan lebih kalau boleh.

Selamat berpuasa!

Mak Lagenda said...

Susah jugak nak jwp soalan nih ..mungkin sbb mak tak pikirkan masalah ni so isu kebimbangan tu tak timbul. Kot.

Tpi kalau didalami btl2, mgkin mak risau psl hutang sedia ada ajelah.

HeNRieTTa JoSe said...

mmg wsau gak tentang saving....tapi terpaksa memaksa diri untuk disiplin...

hazman aka species1980 said...

Dan itu jugaklah antara sebab ramai lelaki yang masih membujang di MALAYSIA

Nadot said...

Risau pasal semua sebenarnyee sbb sy mmg perisau.. huhuhu

Fazrol said...

mmg betul.. kena ada simpanan 3-6 gaji kita..

eelobor said...

yup.... kawan salah seorang yang risau mengenai pengurusan kewangan bulanan....