Pages

Sunday, August 26, 2012

Durian Musang King di Bentong Terbaik

Sebelum ni pernah rasa durian musang king kat Taman Melawati, memang sedap. Tapi bila cuba kat tepi highway, Raub-Bentong, ianya lagi sedap.
Di tepi jalan, banyak gerai yang jual durian musang king, lebih daripada 20 gerai.
So singgah le kat gerai yang bernombor 7855. Betul kot nombor gerai tu or just main letak nombor aja.
Anyway mula-mula dia cakap satu kilo RM18 so cakap le kat tokey tu, sebelum ni ada tempat jual RM17 aja. So dia bagi le RM16 per kg.
Isinya memang just nice dan sangat lemak. Makan satu ulas pun terasa keenakannya. Anyway yang kitaorang ambil tu 1.9 kilo, so RM30.
Bila makan seulas memang nak lagi dan lagi. Memang masih terasa kesedapannya.
Sukar digambarkan tapi yang nyata inilah durian yang paling sedap pernah saya rasa seumur hidup. Rasa nak pi lagi le ke Bentong cari durian ni. Rugi pula sebab beli sebiji aja. Anyway kitaorang makan kat situ hari tu.
Biji durian musang king ni memang kecil dan macam kecut tak sama dengan durian lain yang mana ianya besar. Anyway cari kat KL pun tak sama rasanya dan of course harganya memang lebih mahal. Maybe next time bila lalu Bentong bolehlah singgah cari durian musang king.

7 comments:

Errah said...

bestnya durian...sedap ngak

Myvitrd said...

Kalau biji kecut ni.. makan 2 ulas dah kenyang bro.. sedapnya kuning je tu

HeNRieTTa JoSe said...

Ooo...xde lew mhal sgt erk...ada org ckp smpai seratus lebih....xpnah try lg....nk kna try jugak nie....

Adziim said...

Fresh baru kutip dari kebun agaknya. Kalau kat kl ni dah kena panas apa terus berubah rasa durian.

Bapa saya pesan camtu le, time ikut dia kutip durian di kebun pun lepas dh habis kutip tu..dia tak bagi durian tu kena panas lama2.

vidalsisah said...

Belum rasa lg durian jenis ni. Lihat gambaqnya pon dah terliur la...

encik cool said...

terbaik dari ladang..

Norhayati Idris said...

Saya dah pernah kena Cina jual di r&r kinrara sebiji rm110,dia bagi rm20 sekg,biasa katanya rm26 sekg