Pages

Tuesday, September 6, 2011

Dah Beli Kijang Emas

Ingat lagi tak entri sebelum ini mengenai "Kijang Emas sudah habis"? Kebetulan ada member nak jual so apa lagi saya belilah. Actually sebelum raya lagi nak jual tapi baru semalam dengan rasminya beli. Actually dia dapat lebih kurang 6 tahun lepas sempena long-service award. Masa tu harga bagi 1/4 auns adalah lebih kurang RM600. Jom kita tengok berapa harga sekarang ni.

Mengikut website BNM, sekeping Kijang Emas 1/4 auns pada 5 September 2011 adalah RM1,546 (jualan) dan RM1,431 (belian). Maknanya kalau dia nak jual kat bank, harganya adalah RM1,431 (kena ambil harga belian sebab bank yang beli) dan jika saya nak beli kat bank, harganya adalah RM1,546 (sebab bank yang jual). Dah confuse ke? So nak mudahkan urusniaga harga yang kitaorang deal adalah RM1,490 (maknanya dua-dua untung le). So lebih kurang (harga belian + harga jualan) / 2.

Nanti saya akan update mengenai performance Kijang Emas.

14 comments:

Awan Fantasia said...

kumpul duit blog ntuk beli kijang emas..hehe..jom kita jadi blogger bijak..hehe

Entri Terhangat!! :
Oh Kemaluan Wanita Dan Onani!!
HOT!!Apa Kata Artis Kita Tentang Aurat!!

hazman aka species1980 said...

whoaaa... dah 1.5k yea skang harganya....sure lepas nie harga naik lagi...

Myvitrd said...

memang dah habis ke bro kijang emas ni.. baru mak mertua aku dok asik cerita pasal kijang emas ni.. dia kata nak beli

lagenda said...

wah..dpt jugak nik membeli emas kijang ye!

Mr.Baiz said...

ape peranan kijang emas ni incik?

rasp said...

win-win situation...gud gud :)

mamaNoriz said...

ha'ah, pandai kan...
dua-dua untung...

cuma transaksi kena tuani dan terus dpt emas, takut jadi riba lak...

M Nazrin said...

ada sesapa nak jual kijang emas tu ke... saya nak... sms 0193636909... jika ada sesapa nak jual

KiD said...

waaahh.. kijang emas nih! pulangan lumayan.

Ardini Humaira said...

wahhhhhhhh untung berganda!

luahfikiran said...

SALAM SYAWAL,
OH, BANYAKNYA DUIT ! BAGUS TU. INI SATU CARA MENYIMPAN

Wan85 said...

http://wanwidget.com/
tgh fikir nk beli emas nih

eelobor said...

suka baca pasal entri nie, tapi x beli2 pun buat stok lagi. hihihihi

Sharinginfoz said...

myvitrd: memang susah nak cari "seekor" kijang sekarang, memang dah nak pupus kot

mr.baiz: salah satu cara untuk menyimpan duit tapi ianya tidak terlepas dari risiko

mamanoriz: memang betul, kena on the spot, tak boleh ambil emas dulu bayar kemudian or bayar dulu then ambil kemudian. Actually member dah ada emas b4 raya tapi duit tak bawa, masa tu harga lebih rendah. Ada hikmah beli on the spot, salah satu daripanya ialah mengelakkan ketidakpuas hati di masa depan akibat harga berubah-ubah