Pages

Tuesday, September 27, 2011

Tips Kurangkan Stress @Tekanan

Kehidupan ini tidak boleh lari daripada cubaan, masalah, tekanan hidup @stress dan macam-macam lagi perkara-perkara yang negatif dan merunsingkan diri. Kali ini nak share mengenai tips untuk mengurangkan tekanan hidup @stress yang saya ambil from azlina:

  1. Biasakan diri dalam keadaan berwuduk

  2. Perbanyakkan baca Al-Quran

  3. Banyakkan solat sunat

  4. Selalu berdoa pada Allah

  5. Bersangka baik dengan Allah

  6. Lakukan kegiatan luar seperti bersukan

  7. Ambil makanan yang seimbang

  8. Menangis dengan sepuas hati @jangan simpan dalam diri sendiri

  9. Hargai kebolehan diri sendiri

  10. Cintai diri sendiri
So memang banyak lagi yang boleh dilakukan, so apa lagi sharing time......

14 comments:

eelobor said...

paper ari nie keluar, polis tertinggi peratus tekanan di tempat kerja berbanding pegawai penjara, bomba, cikgu...dsb

mamaNoriz said...

bismillahitawaqaltua'allah :)

fiza said...

Thanks for sharing bro...good info ☺☺

hazman aka species1980 said...

sambil2x tu baca blog nie pun boleh kurangkan stress....

KiD said...

nice sharing bro!! akan diamalkan..

amirah said...

saya rasa kan saya dh lama x menangis bro nik..dn dh lama x dlm keadaan stres. agaknya sebab saya salurkan masalah tu pada orang lain pulak untuk orang tu fikirkan masalah tu sama. jd kuranglah menanggung stres tu..ermm...agaknya la..

Ardini Humaira said...

jom amalkan tips ni :)

eiela said...

sibukkan diri pun bleh kurangkan stress juga.

sahromnasrudin said...

sesekali nak jugak alami tekanan huhuhhhh

Insan Biasa said...

paling suka dgn no 5. bersangka baik dgn Allah sbb Allah itu sgtlah dekat dgn sangkaan hambanya, kalau rasa Allah tidak sayangi kita, begitulah Allah akan buat dengan kita.. Kalau rasa Allah tidak akan maafkan segala dosa kita, begitulah yang akan terjadi, so husnuzun lah selalu...

velasrizal said...

bila stres jgn wat keje bodoh spt terjun bangunan.. penting tu

anisalya said...

kena kembali kepada asal iaitu Allah Maha Pengasih lagi Maha Penyayang!

juanita said...

bertenang walau dalam kelam kabut

miss nina said...

dah banyak yang tertinggal bila rak baca blog sharing.
thanks for this useful info. really appreciate it.