Pages

Saturday, September 24, 2011

Harga Emas Jatuh Teruk Hampir 6% Sehari: 23 September 2011

Mengikut data dalam CNBC, harga emas jatuh teruk semalam, 23 September 2011 sebanyak USD101.90 per auns kepada USD1,639.80. Kejatuhan ini adalah sebanyak 5.85%. Dilaporkan ianya disebabkan kenaikan kadar mata wang USD dan juga pelabur menjual instrumen emas bagi cover kerugian dalam pasaran saham. Emas jatuh paling teruk kali ini semenjak 2008.

Manakala Perak pula mengalami nasib yang lebih malang setelah kerugian 17.71% kepada USD30.101 per auns.

Macam saya cakap sebelum ini, melabur dalam emas pun ada risiko. Sama ada ianya waktu terbaik untuk beli atau tidak, ianya merupakan tindakan pelabur dengan mengkaji segala segi. Sebelum ini saya berpendapat harga emas boleh support pada nilai USD1,700 tetapi ianya nampak gaya susah sikit disebabkan keadaan ekonomi global yang tidak menentu.

Kepada pemegang Kijang Emas, Dinar Emas Kelantan, Dinar Emas Perak, akaun emas dan juga apa-apa berkaitan dengan emas, article ini mesti igauan buruk pada mereka.

OKlah bosan-bosan ngan emas, jom kita tengok video @ Samsung Galaxy S11.

11 comments:

EsheGuRL said...

beli3

HAFIZAL said...

biar betul...rugi lah mcm nie

Awan Fantasia said...

tak payah risau..apa2 dia akan naik balik..sebab sebelum2 nie pun macam nie..

TERPANAS UNTUK SIAPA YANG ADA FB/BLOG:
[Klik Sini]Lebih Gempak Dari Nuffnang [Dibayar Dalam USD]

mamaNoriz said...

sapa ada stok, baik simpan je...

sapa baru nak beli, bagus sapa dpt lock harga semalam kan...

tpi nath kenaap sellau hari jumaat harga selalu rendah..

syabeli dah 3 kali emas mesti hari jumaat rendah dr lain...hihi

Insan Biasa said...

perkh...

Myvitrd said...

baru je bapak mertua aku beli emas 200g dekat passbook maybank jatuh dah...huhu

~aSHa~ said...

baik gi beli kan time gini

anisalya said...

masa tu la patut beli emas kan? 6% tu banyak...

cikguden said...

masa paling baik untuk beli?

InGkLate said...

ni peluang nih.. ms ni la ptt bli emas..hehe..

amirah said...

bagus kalo nk beli...