Pages

Thursday, September 15, 2011

Jom Kita Makan Katak: Pengurusan Masa dengan Berkesan

Anyway siapa suka makan katak terutamanya yang hidup. Actually kalau yang dah mati pun saya tak nak makan. Saya bukan nak cerita pasal katak tetapi satu buku yang saya rasa sangat penting untuk kita semua terutamanya bagi yang tengah mencari-cari formula untuk menguruskan masa dengan berkesan. Boleh baca buku "Eat that Frog". Tengok kat MPH online tapi tak ada dalam stock, harganya RM35.90.

Google dapatlah link untuk ebook. Dalam ebook ni ada 113 muka surat dan saya belum baca lagi, lebih senang hard copy, maybe print nanti or cari buku. Tapi kalau nak save baca ebook ajalah. By the way, saya ringkasan sikit mengenai buku ini:
  • Mengikut penulis ini, Brian Tracy kita buat benda yang paling susah sekali then kerja-kerja lain akan jadi mudah. By the way, buku ini mengandungi 21 chapters. Apa lagi benda yang paling susah dalam hidup ini setelah kita makan seekor katak yang hidup. Itulah kiasan orang dulu-dulu

  • Setiap bab mengandungi tips tersendiri, idea dan contoh. Bagi bab yang ke-7, kita tidak mempunyai masa untuk menyiapkan semua benda so kenalah decide yang mana lebih penting.

  • Boleh amalkan perkara-perkara ini bagi menyiapkan sesuatu perkara
    • Kena tahu apa yang kita mahu
    • Tulis matlamat itu
    • Set deadline, maknanya bila kita expect nak siap benda alah ni
    • Senaraikan apa yang diperlukan untuk buat tugasan itu
    • Action sangat penting bukan hanya plan
    • Buat sedikit demi sedikit untuk mencapai matlamat tersebut

  • Bab-bab lain yang menarik adalah:
    • Membuat perancangan setiap hari melalui catatan bukan sekadar dalam pemikiran
    • Melaksanakan peraturan 80:20 iaitu 20% benda yang kita buat meliputi 80% daripada keputusan
    • Buat persiapan sebelum melakukan sesuatu seperti mengetahui sesuatu konsep
    • Tentukan apakah halangan bagi menjayakan sesuatu perkara i.e. nak print project paper tapi ink tak ada
    • Motivasi diri sendiri, fous terhadap penyelesaian dan bukannya masalah
    • Set dalam pemikiran kita bahawa sesuatu tugasan itu memerlukan penyelesaian yang segera
Sama-samalah kita menguruskan masa dengan berkesan dengan "Eat that Frog"

7 comments:

lagenda said...

banyak jugak tips yg blh kita pelajari dr buku ni ya??

Bg mak, dahulukan ygmana penting terlebih dahulu. Then bergantung jugak kpd date..klu ada dateline, itu yg perlu didahulukan terlebih dahulu

Cho Zila said...

teringin sangat nak baca buku motivasi cam gini... baruler hidup bermotivasi sikit...

hazman aka species1980 said...

dah lama gak tak baca buku genre self motivation nie...

relevan said...

Makan katak..hiss..manis jerk..

mamaNoriz said...

ebook tu free ek?

mesti tak selengkap buku nye kan...

KiD said...

makan katak!! hahahah

Maslinda Saidin said...

Makan katak ibarat benda yg cepat harus diselesaikan dahulu. Jangan bertangguh2 nanti makin byk..jika x mkn katak, katak akan lari..kita yg penat..buku ini sesuai dibaca semua golongan.