Pages

Monday, August 15, 2011

Beli Petrol RM100 Bayar RM80 Aja

Ingat lagi tak entri saya sebelum ini mengenai diskaun 20% bagi pembelian dengan kad kredit Ambank? Memang betul pada bulan sebelum ini saya telah menggunakan kad kredit untuk membeli petrol sebanyak RM100 then bila dapat statement terbaru, memang sah dapat diskaun sebanyak RM20. Saja aja nak test, lagipun guna kad kredit bukannya untuk berhutang.

Apa yang saya buat just guna kad masa 2 minggu pertama dan semasa hujung minggu. Di samping itu juga, saya gunakan untuk tengok movie, masa tu cerita Nur Kasih, RM24 untuk 4 orang.

So kalau nak guna kad kredit, ikuti tips ini:
  • Ambil yang berlandaskan shariah
  • Beli apa yang perlu aja (movie perlu ke, he he he)
  • Jangan bayar 5% dari baki tetapi bayar semua
  • Jangan ambil kad lebih daripada satu. Buat apa nak pegang banyak-banyak. Ianya sekadar untuk kecemasan
  • Cukuplah 4 tips, kalau nak lebih apa kata sila-silakan le tambah ya.

12 comments:

KiD said...

aku tak pernah ada kad kredit.. perlukah aku..? atau mana satu yang terbaik??

Bo the Nerd said...

Wow! Saya dari dulu lagi cakap pada orang lain, kalau pandai guna credit card memang boleh tolong financial planning kita.

http://boisanerd.blogspot.com

Zura said...

byk jimat tue duit myk..

Awan Fantasia said...

kad debit pun ok..tapi kalau kad kredit pun ok gak..kena pandai kawal la..pandai guna pandai bayar..guna yg shariah aku sokong..itu yang terbaik..

Entri Terhangat!! :
Muka Baby Masa Pertama Kali Makan Lemon!!
Video Kenakan Kawan..LAWAK GILER!!

Fina Fento said...

kalau pandai guna kad kredit ni, boleh bawak untung balik kan?

e.l.i.s.s.m.i.e said...

setakat ni belum mampu rasanya pakai kad duit :)

mamaNoriz said...

kad byk ni abis kena bayar cukai rm50 tiap2 tahun tu...uiskhhhh...

ada movie bagi offer, beli tiket pakai CC akan dpt popcorn...hihi

Ardini Humaira said...

wahh bestnye sape guna kad kredit :) jimat untuk raya

lagenda said...

tips PALING BAIK UNTUK mak adalah:

JANGAN GUNA KREDIT CARD.

Muahaha..sbb pe?? sbb, org gila sopink like me ni, semuanya perlu dibeli!!

nurul asyikin(kak chik) said...

ooohhh...tp xde kad krdit pun,,

iza said...

Assalam.
Jimat kan kalau selalu kena balik kg.

JMR said...

ok la tu bro..untung rm20..tapi tang movie tu, keperluan ke kehendak?:-p