Pages

Saturday, August 13, 2011

Hati-Hati Berhutang untuk Raya

Lebih kurang 2 minggu lagi kita akan menyambut hari raya. Saya rasa sekarang ni ramai pihak-pihak bank dan agensi yang menawarkan pinjaman sibuk mempromosikan loan. Ianya nampak menarik dengan bayaran yang rendah setiap bulan tetapi jangkamasa yang panjang.

Kadar keuntungan yang dikenakan boleh tahan agak tinggi. So bagi yang nak membuat pinjaman sempena Syawal yang bakal menjelma, berhati-hatilah sebab sekarang ini kita tidak rasa tetapi bila sampai waktu nak membayarnya, rasa malas aja tetapi ingat hutang wajib dibayar. Apa-apa pun bersederhanalah menyambut Hari Raya Puasa nanti dan kalau boleh elakkan daripada membuat something di luar kemampuan kita dan berhutang.

17 comments:

aimaniman said...

x da lae utang nak beraya... utang keta utang ptpn utang rumah ada lae kan.. tuw pun makan 3/4 gji ...

Awan Fantasia said...

jangan terlalu excited bila ada yang nak kasi pinjam wang..fikir jauh dulu..dan yang paling penting, jangan tersilap g pinjam kat along sudah

Entri Terhangat!! :
Muka Baby Masa Pertama Kali Makan Lemon!!
Video Kenakan Kawan..LAWAK GILER!!

lagenda said...

sampai nk buat pinjaman untuk persiapan raya?? Owh tidakkkkk...

Berpada2 ajelah.Siapkan mana2 yg penting je didahulukan. Yg x penting, kita tolak tepi dulu

Muaz Faris said...

jangan la berhutang-hutang ni, amalan tak bagus..kang tengah banyak hutang..tibe terlibat dengan kemalangan, kang susah kan anak bini dan dll..

Myvitrd said...

Bab ni yg aku seram ni bro

LiFe KaMi said...

betul tu bro, ada je bank call nak bg pinjaman kewangan..
beraya sakan pun rasanya sehari je, lebih elok berjimat pas tu jiwa pun tenteram..

Scarlett O'Hara said...

Setuju sangat2 dengan entry ni.Terutama kaki tangan kerajaan sebab bukan main senang nak pinjam tapi abis gaji ciput je tinggal.

Zura said...

islam xgalakkan menyambut raya sampai kita rase susah...cukuplah sekadar bersederhana je...

relevan said...

Cuba elak kan..

mamaNoriz said...

tu la kan...tgok offer mcm2 jenis utang skang...iskhhhh...

buat apa la bergaya kejap tpi sengsara nye lama nak settle utang tu.. huhuuuu

eelobor said...

tak di nafikan ada yang berhutang semata2 untuk menyambut perayaan. apapun, berbelanjalah dengan berhemah

Yumida said...

betul tu...kengkadang bila dh terlalu taksub ngn raya..mula la nk cari modal sampingan..modal utk tambah isi dlm umah..kasi tayang kt kwn bila dtg ziarah..huhuhu...dh lps raya, poket pun kong..bertambah2 hutang..

marilah kita mengingati ant 1 sm lain..good info!

follow sini la...

velasrizal said...

ada yg mahu menangguk di air yang keruh

zati embong said...

betul,seeloknya dr awal lg kena bt belanjawan,kalau msuk bln puasa baru nk bt belanjawan utk raya mmg xsmpat.kecuali prepare utk seorg diri je.hihi

Fikri Rais said...

wasatiyyah is the best !!! :)

anisalya said...

kalau nak elak hutang main kutu la senang.amk 10 orang dgn byrn 50 sebulan ke ikut pandai...bajet bila puasa, offer diri sendiri time tu.

bila tiba bulan puasa duit kutu pun dapat, raya pun berkat. hahaha...

KiD said...

raya ni cukup2 yang ader aje laaa.. huhuhuhu