Pages

Tuesday, August 16, 2011

Ada Duit RM1 Tak?

Hari tu masa berjalan-jalan seorang diri, seorang lelaki menghampiri dengan gaya yang mencurigakan (sorry le kekadang saya ni macam buruk sangka aja!). Maybe dalam usia lewat 20an. Then dia tanya, ada duit RM1 tak? So saya bagi isyarat no.

Dia pun tanya lagi tak ada ke RM1? Saya sekali lag, tak apa le (betul ke jawapan tu?). Terus berlalu, tak nak layan.

Fikir-fikir pelik juga apa yang dia nak dengan RM1. Maybe dia benar-benar memerlukan atau tidak entahlah. Bagi saya kalau gerak hati tak nak bagi, kemungkinan besar saya akan berbuat demikian. Takut juga, kan tak pasal-pasal kena rompak ke especially masa buka dompet. Satu lagi masa saya berjalan tu kat depan ada seorang lelaki lain, maybe tak ada kena mengena dengan lelaki yang meminta tu. Apa-apa pun, berhati-hati, macam-macam cara sekarang ni termasuk minta arah jalan.

18 comments:

Andy Carroll said...

kita selalu kena awasi sekeliling kita untuk jadi mangsa penipuan.

KiD said...

hati2.. takut pukau.. huhuuh

ejaMaria said...

pernah gak jumpa org minta rm1 ni... dia naik motor sambil tu dia tunjuk minyak moto dia dah E... minta tolong singgit... pastu dgn org kat depan2 saya pun dia minta singgit...

far_east said...

ayah saya penah jadi macam tue cuma situasi dia orang tue nak minta tukaq duit rm100 ke duit kecik...

amirah said...

betul..saya pun setuju kdng2 kita kena bersangka buruk

faiz said...

tula..kdg2 kita xjangka org nak tipu kita..

Ardini Humaira said...

dni pun selalu macam tu. kalo peminta seddekah macam mencurigakan pun jangan layan. nanti diorang apa2 kan kita kat tempat2 sunyi terutamanya

nurul asyikin(kak chik) said...

kdang2 kte kena beringat n brhati2,,,memang la RM1 tue xbnyak dan kte boleh bg,,tp dia nk buat pe,,yg mintak tue bknya cacat....mcm2 duania skrg

lagenda said...

sentiasa berhati2. Klu di betul2 perlukan bantuan, hati kita sendiri akan berdetik untuk membantu

hazman aka species1980 said...

betul tu bro....tiba2 aku teringat cite peminta sedekah kemboja kat bazar ramadan kat blog madzidul

mamaNoriz said...

sya dulu masa keje KL selalu gak kena minta RM1, dia kata nak baut tamabnag bas... sya bagi je lah ...kesian kan..

tpi rupanya, tiap2 hari dia minta rm1 kat sapa-sapa dia jumpa utk save duit tamabnag balik rumah dia... iskhhh, adahal rupa cantik dan baju pun lawo...apa2 je kan...

rasp said...

kalo ragu2, lebih baik jgn...
nowadays mmg kena alert & be careful :)

Zura said...

org skrg buat kite rase cm was2 je..lg2 plak memacam kes...jgn kerana RM1 tetiba masuk metro plak..dulu kalau makan kat K.Jaya selalu ade apek tue mintak RM1...sume org dia mtak RM1...

ProfHariz said...

Ermm... Kadang2 tuh guna untuk kepentingan diri sendirik~

eelobor said...

berhati2 bro......kerana hanya kita yang berada di situasi tersebut sahaja dapat menilai apa sebenarnya yang terjadi. tepuk dada tanya selera

NUR said...

hati2 di tepi jalanraya

siti murni said...

kadang2 curiga tu perlu jugak..especially di zaman skrg yg macam2 kes ni..

icee-yah said...

aah..icee pun prh kena.tapi tak bg takutla.kena rompak kan.pastu die mintk kat kwn pulak.time ber2 baru berani nak bg.tu pun tak amik dari purse.