Pages

Friday, August 19, 2011

Macam Mana Nak Daftar Internet Banking @Bank Islam?

Hari tu ada orang tanya macam mana nak daftar internet banking bagi Bank Islam. So nak bagi tutorial ringkas.
  • Mula-mula of course kena aktifkan perbankan internet melalui ATM. Pilih menu lain-lain or others, make sure bila tekan nombor PIN tu ingat ya, ianya 6 digit. Kat ATM kena ulang takut kita tersilap tekan.

  • Then masuk website Bank Islam, then click kat atas sebelah kanan dalam kotak merah tu "internet banking login"

  • So lepas tu jumpa le page ni

  • Pilih "first time login"

  • Pastu keluar le benda alah ni yang bererti "dah daftar ke internet banking melalui ATM?"

  • Kalau tak daftar maknanya pi kat bank then daftar melalui ATM. Kalau dah daftar just click OK


  • Lepas tu ke page macam kat atas ni

  • Ianya terma-terma, hmmm kalau rajin bacalah, then lepas tu click "yes" then continue. Maknanya kita setuju dengan terma-terma

  • Seterusnya, isikan nombor ATM dan PIN yang kita dah generate kat ATM

  • Then tekan submit

  • Last sekali, isikan butir-butir seperti kata nama, kata laluan, umur, nombor telefon dan lain-lain

  • Make sure kata nama dan kata laluan mengikut syarat-syarat, i.e. kata nama adalah di antara 6-10 campur. Bagi kata laluan pula, adalah 6 campur abjad dan nombor dan make sure tak ulang ya, i.e. man177 (dua kali 7 berturut-turut) or mmn187 (dua kali m berturut-turut)

  • Sorrylah terlupa nak capture skrin seterusnya, selamat berinternet banking ya

26 comments:

KiD said...

yup.. tq for info.. wife kid pakai ni

sahromnasrudin said...

gunakanlah kemudahan yg ada :-)

Zura said...

xde akaun bank islam..

AFNA said...

nak tanya, lps kte g aktifkan kt ATM.. lps tu kte bkk website bank islam n then ikut step di atas ?? lagi satu, mse nk aktifkan kt ATM, kte just tkn menu lain2 n then msukkan no pin je ?? ke ade bnda len lagi yg perlu bt sblum bkk website nye.. tlg jwb pless. nak thu .. tengs ;))

Sharinginfoz said...

AFNA: itu aja, apa-apa kalau tak jelas boleh call customer service ya, he he

AFNA said...

hehe, yelah .. tengs ;))

Anonymous said...

boleh x bank islan buat transfer money ke bank lain?

Sharinginfoz said...

anon: boleh aja

Anonymous said...

msa kt atm 2 kta bleh wat sndri ke?? xpyh bgtaw org bank dlu ke?

Sharinginfoz said...

anon: boleh aja, just follow langkah-langkah kat skrin ATM, kalau tak sure boleh minta bantuan pegawai kat bank

aien said...

assalamualaikum..
nk tanya, kalau kite tlupa no pin yg kte create mase kat atm tu mcmne yer?

Sharinginfoz said...

aien: salam, sorry tak sure pula, apa kata call customer service untuk maklumat lanjut

nadiah said...

no atm yg kne tulis tu no yg ade kat kad or no akaun?

Sharinginfoz said...

Nadiah: no atm tu yg kat kad bukan no akaun

ShareTogether SH said...

info sangat membantu..tq...

ShareTogether

http://sharetogether13.blogspot.com

Norita Tarives said...

thanks 4 info..banyak manfaat.

Ain Athirah bt Zainuddin said...

pin yg nk masukkn time forst time user tu brape digit eh? nk try recall number pin la sbb tu nk tau bape bil digit.igt x?

Sharinginfoz said...

ain: rasanya 6 digit juga

intan ismail said...

dengar cerita sekarang kene daftar dekat kaunter..betul ke??

Aeyn Fazz said...

no akaun tu yg mne ek?

Sharinginfoz said...

aeyn: masa mula-mula daftar tu ada nombor akaun dia bagi, kalau tak sure boleh call customer service. by the way, nombor akaun tu ada 14 digit, kalau tak silap start dengan 0303

Wahida Imah said...

nak tanya ni.. nak letak pin atm kita ke waktu daftarkat atm tu or buiat e-pin baru??

Sharinginfoz said...

Kalau tak silap pin baru

syameefa shoppiecity said...

nk tnyer..if da try gne no pin yg sme..then dftar 3 kali asik kua page error jee npe? pstu dh xleh msok no pin sbb da exceed trial... so ape nk bwt ehh ble no pin dh kne block. kne wt no pin bru keee..

Sharinginfoz said...

Sorry tak sure maybe kena call customer service

Quratul Aini said...

salam. hmm saya dh dftr utk buat internet banking ni. tp kan, bile nk buat prepaid topup, note kt bwh tu dia ckp i-Access Code perlu utk buat transaksi ini. n bile bce description, kite kne berurusan kt nearest BI branch. ade x care lain selain g kt kaunter BI tu utk dftr phone no kite?