Pages

Thursday, August 18, 2011

Macam Mana Nak Ajar Anak Mengenai Kewangan?

Hari tu ada baca buku bertajuk "Spend Less, Live More". Banyak benda yang boleh kita belajar melalui buku ini berkaitan dengan kewangan. Anyway apa yang saya nak kongsi ialah mengenai macam mana nak mengajar anak-anak mengenai hal-hal mengenai duit, kewangan dan pengurusan.
  • Anak-anak lebih mudah belajar daripada apa yang ibu-bapa lakukan dan bukannya apa yang kita cakap. So kalau kita suruh anak-anak menabung tetapi kita asyik berbelanja dan membazir, so susahlah sikit nak mendidik anak kita.

  • Bagi duit poket kepada anak kita agar mereka dapat menguruskan duit. Boleh bagi seawal 5 tahun. Biar mereka menyimpan duit untuk membeli apa yang diinginkan rather than bila dapat duit terus beli gula-gula or coklat.

  • Satu lagi kalau duit dah habis berbelanja entah apa-apa, jangan terus bagi duit. Sebagai contoh kalau kita bagi RM2 seminggu untuk budak-budak yang berumur 5 tahun, habis beli coklat, jangan bagi tapi kena tunggu seminggu lagi untuk dapatkan RM2.
Cukuplah, tak perlu banyak-banyak kan. So apa lagi, sharing time!!!!

9 comments:

amry said...

menarik ni bro buku ni..bahasa inggeris ker meayu..aku BI ni fail..huhu...banyak cara untuk mengajar budak2 ni menyimpan duit....
ajar mereka dengan kuantiti.....
bagi seringgit dengan 10 sen berjumlah 10...bawa ke kedai....tunjuk gula2 mana yang dia nak...harga gula2 50sen...tunjuk dia 10 keping 10 sen tu yang akan menjadi 5 keping....dalam hati dia "duit adik dah jadi sikit..." hehehe...... so dia akan jadi sayang duit tu...syang kuantiti = sayang nilai.... budak2 ma.....
merepek jer aku ni..huhuhuhu

KiD said...

haaaaa.. betul jugak kan? hmmm.. kena guna cara kita.. kalo kita tunuuk boros, anak pun boros laaa nanti..

Ardini Humaira said...

ajar dari kecil lagi nanti besar boleh jadi insan yang tahu menghargai duit.. tak boros semacam :)

hazman aka species1980 said...

menarik jugak idea tue...yang penting kena latih diorang dari kecik...

lagenda said...

Ha ah..mak pun belajar gitu gak. Bnyk info yg leh kita aplikasikan dlm hidup seharian kita..

amirah said...

bagus gak tips ni..kalo ajar awal2 lagi camne ek bro nik..

juanita said...

hmm..betol2...
anak saya umo 3 tahun saya da ajar dia stp kali jumpe syiling masuk tabung :)

sahromnasrudin said...

bagusnya tips abg nik nie...

mamaNoriz said...

oh, sunnguh ku terasa...

sya mmg nk ajar anak tpi sya sndiri suka belanja...adehhh, teruk kan!

ada pakar cakap:
'nak ajar anak erti duit, iyelah dengan kite ibubapa tak berduit'

maksudnya.. jgn senang2 kuar duit depan anak apalagi bershopping, bile kite mak bapak takde duit baru anak faham yg cari duit tu susah...

betul kan :)