Pages

Tuesday, February 22, 2011

Mengapa Bank Rakyat Boleh Beri Dividen 15% Tapi KWSP Hanya 5.8%

Ramai yang mengeluh bila mendapat tahu bahawa KWSP mengumumkan dividen bagi tahun 2010 sebanyak 5.80% manakala sebelum ini ahli Bank Rakyat mendapat dividen sebanyak 15% bagi tahun kewangan 2009. Kemungkinan besar dividen untuk tahun 2010 juga lebih kurang 15%.

Of course kalau boleh dividen lagi tinggi untuk KWSP lagi bagus tapi for me personally speaking, 5% dikira acceptable level memandangkan KWSP mostly melabur dalam bon dan juga instrumen yang lebih selamat dan keuntungan pelaburan dalam instrumen ini tak banyak jika dibandingkan dengan pasaran saham yang memberi keuntungan yang lebih tinggi tetapi risiko pun lebih tinggi. Kalau tak percaya boleh tanya orang yang invest dalam unit trust, kekadang return lebih 20% setahun dan kekadang boleh rugi 10% setahun.

So macam mana Bank Rakyat boleh beri dividen 15%? Ini secara ringkas kefahaman saya mengenai perkara ini. Secara ringkasnya laporan penyata kewangan 2008:
  • Pendapatan: RM3.1 bilion (A)
  • Jumlah Saham: RM2 bilion (B)
  • Jumlah simpanan pelanggan (savings + "fixed deposits"): RM32.5 bilion (C)
  • Dividen untuk pemegang saham @15% from RM2 bilion: RM300 juta (D)
  • Pembahagian keuntungan untuk simpanan pelanggan: RM1 bilion (E)
Cuba tengok betul-betul:
  • Jumlah dana from customers + pemegang saham: RM34.5 bilion (B+C)
  • Jumlah pulangan dividen + pembahagian keuntungan: RM1.3 bilion (D+E)
So, ini le ceritanya:
  • Pemegang saham mendapat pulangan 15% (D)
  • Pelanggan yang menyimpan dalam akaun simpanan dan "fixed deposits": 3.08% (E*100/C)
  • Maknanya 5.8% daripada penyumbang dana Bank Rakyat memperoleh pulangan sebanyak 15% manakala selebihnya (penyimpan biasa: majoriti) hanya mendapat purata pulangan sebanyak 3.08%
  • So kalau semua mendapat pulangan sama ianya hanya sebanyak 3.8%
Itulah secara ringkasnya, majoriti mendapat pulangan yang sedikit manakala minoriti pemegang saham mendapat pulangan yang begitu baik. So dengar khabar Bank Rakyat ingin menambah saiz saham sebanyak RM500 juta lagi kepada RM2.5 bilion.

19 comments:

Luqman Al- Hakim Bin Foaad said...

assalam.
err..
sy xtau pasal ni sume.
xkeje lg.
tp rase nye dari skg la kene tau kan?
hehe.

sahromnasrudin said...

assalamualaikum..lg satu ramai yg tidak tahu..

bagaimana bank rakyat ini memberi pinjaman dan bagaimana ia dikutip???

lihat, bank rakyat hanya memberi pinjaman peribadi kepada kakitangan kerajaan dan cara bayaran balik adalah secara potongan gaji..

secara lojiknya, bank rakyat boleh mengunjur pendapatannya sehingga 10 tahun kerana PASTI ia akan mendapat kembali bayaran kutipan semula itu ( hasil dari potongan gaji)

lihat bagainana bijaknya bank rakyat..so, jangan hairan dividennya cukup tinggi...

antudegil said...

aiyah.. this thing is common for bank yang bagi buat pinjaman peribadi. revenue yang dia perolehi base on projection after 2-3 years. itu maximum revenue. sebab tu tak heran mana2 bank yg ada buat pinjaman peribadi atau what ever pinjaman yg diberi, tetap akan declare untung masa tahun kewangan berakhir. by the way, bank rakyat dah tak bukak share untuk org luar. kalau bukak pun, org yg memburuh mcm kita ni memang takkan merasa nak belis hare sebab dah kena sebat.

Entri Terkini : Arnab Dipijak Sampai Mati Oleh Awek Cun Yang Serius Sadis

eelobor said...

betul tuh bro, kawan pun dok terpikir2 jugak mcm mana bank rakyat boleh memberi dividen yg tinggi. thanx share walaupun x berapa faham mulanya....

velasrizal said...

kwsp ni wat aku kecewa lah..tp selalunya range dia dlm figure2 cmtu gak

lydzar said...

saya ni susah sgt nk paham when it comes to pelaburan2 bagai nih..hihihihi..

Myvitrd said...

Kumpul duit sekarang.. mana tahu lepas nia SAHAM dia open lagi boleh beli saham bank rakyat lagi lepas ni..

LiFe KaMi said...

bagus info ni bro,
sebelum melabur mana2 bank perlu kaji secara detail,
bak kat pepatah bukan senang utk jadi senang..

J.M.R said...

setuju bro..bak kata org tua, sikit2 lama2 jadi bukit..jangan nak untung besar cepat, labur sana sini, last2 tarak apa, bankrup..

Alimaz-Kembara Terasing said...

ye la boleh bank rakyat bagi dividen tinggi.... bayaq pinjaman dia pun dua kali ganda

ainhany said...

hihi..sebab dia bank untuk rakyat.
Rakyat didulukan....:)
keuntungan diutamakan.
Bijak2 bisnes lah kan...Tk

relevan said...

Dividen Bank rakyat ..dapat boleh keluar terus..

Farid Adam said...

salam...
tumpang copy entri masuk blog aku ye...

Farid Adam
www.faridadam.com

Anna Da Lady said...

thanks for sharing,at least byk benda psl hal2 ceggini dapat diketahui..kalau tak, org asyik fikir, kenapala dia bagi byk, aku dapat sikit...

ArMie said...

loan dah abis bayar, tapi masih kekalkan saham kat BR. Sbb mmg tau dividen dia baaaanyakkkk...

faiz said...

byk btol dividen bank rakyat ni

intan.maisarah said...

salam.
ramai kawan kawan mahu praktikal di bank rakyat.
khbrnye. bonus nye memikat

kakchik@ella said...

dah bertahun2 antar permohonan utk tambah saham tp tak da respon. haih ..

dinsblog.com said...

dengar dah lulus saiz dana baru..tunggu bulan mei..sape yg dah que tu ok la..at least dah hantar..yg baru2 nak que dah berebut dengan yg baru2 nak buat.