Pages

Saturday, February 12, 2011

Perlu ke Umat Islam Sambut Valentine Day @Hari Mengingat Kekasih?

Ramai yang memperkatakan mengenai sambutan Hari Kekasih @Valentine Day yang diadakan pada 14 Februari setiap tahun. So ramai le i.e. couple / suami-isteri / kawan-kawan memberi hadiah sama ada bunga, coklat, kad ucapan dan macam-macam lagi.

So just nak share mengenai fatwa yang telah dikeluarkan mengenai Hari Kekasih @Valentine Day ni. Mengikut e-fatwa:

"Amalan merayakan hari kekasih ( Valentine Day ) tidak pernah dianjurkan oleh Islam. Roh perayaan tersebut mempunyai unsur-unsur kristian dan amalannya yang bercampur dengan perbuatan maksiat adalah dilarang oleh Islam yang jelas bercanggah dengan aqidah, syariah dan akhlak Islamiah. Oleh itu umat Islam adalah DILARANG daripada melibatkan diri di dalam meraikan hari tersebut."

So sebagai umat Islam, fahami le betul-betul fatwa ini, lagipun ianya bukan budaya kita dan bercanggah dengan pegangan kita. Tak salah untuk menyatakan kasih sayang so tak perlu le tunggu 14 Februari, hari-hari pun boleh dibuat.

12 comments:

relevan said...

Ramai yang akan sambut hari kekasih kat tepi2 laut kat Chalet dan ada yang sambut kat hotel2 bajet..

He he!

faiz said...

btol tu..nak tunjuk kasih sayang tak payah la nak tggu 14 feb...ni sume dakyah kristian

rabiatulpaid. said...

TAK PERLU SAMBUT!

eelobor said...

sudah jelas, terang lagi bersuluh. tapi masih ramai dok berkokok bila di baca berita & isu terkini pasal hari valentine nih.

KiD said...

betul.. sokong.. dan kempen lain pun kita perlu sokong...

Tau tak? Tak Dapat Iklan CPC Nuffnang? | Jawapan dari Nuffn...

sahromnasrudin said...

woo..jangan woo..bahaya woo..rosak akidah woo..huhuhuh

amry said...

tak yah sambut lerrr....tu memang budaya kristian maaa.....
jumpa tengok wayang hari2, makan sama, jalan2 lagi best. huhuhu
orang kita ni tak yah tunggu valentine day....ada jer special day, benda2 maksiat tu dibuat juga. aduhaiii

Jihan Daud said...

tak perlu tunggu 14feb...
tiap2 ari pun kena berkasih sayang..

ardinihumaira said...

ramai yang anggap valentine ni penting kalo tak sambut bukan kekasih namanya. kan.. tu la silap orang bermentaliti begitu

black_mel said...

x payah sambut.....kalau dah kawen,dah halal nk berkasih sayang tiap2 hari pun xpa..

Nur Fannun said...

yg smbut ni smua terikut2 ngn kwn..pengaruh televisyen, filem..yg smbut ni kurg kefahaman tntng agama.

say no to valentine's day...JAUHI ZINA ANDA BIJAK!

azzey said...

Klu dh mmg nyata dinyatakan bercangggah dgn aqidah kita.....x usahle nak cuba2 buat tp masih ramai yang buat2 x tau per ni....:(