Pages

Wednesday, February 16, 2011

Harga Emas Tertinggi Dalam Masa 4 Minggu Akibat Inflasi


Mengikut thewest, harga emas mengalami kenaikan ke tahap yang tertinggi dalam masa 4 minggu ini disebabkan inflasi yang tinggi di China (4.9%) dan UK (4.0%) pada bulan Januari 2011.

Di samping itu juga, pengurus dana lindung nilai (hedge fund manager), George Soros meningkatkan pegangan dalam emas pada suku akhir 2010. Pada masa article ini ditulis, harga emas bagi satu aun ialah USD1,372 iaitu bersamaan RM135 per gram.

Bagi harga emas KFH pula, harga jualan meningkat 1.05% atau RM1.46 per gram hari ini (16 Februari 2011) jika dibandingkan dengan hari sebelumnya. Apa-apa pun, pelaburan dalam emas ini memerlukan jangka masa yang sederhana to panjang.

18 comments:

sahromnasrudin said...

kenaikannya mendadak..memang ia berbaloi..

yangbaik said...

agak2 sekarang ni masa untuk jual atau beli emas...

KiD said...

memang berbaloi laa kalau ada emas.. woohhooo... kayo tokey emas!!

faiz said...

rasenye siapa yg bukak akuan emas sebelum tahun bari china ari tu dah dapat untung skit kot...
Buka Stall Burger Takda Untung maa...

lea said...

mata ke-EMAS-an :)

Anna Da Lady said...

tapi, apapun emas ni lah antara benda yang boleh menguntungkan..cuma kena 'peram' lama sikit la..

Fairus Bin Mamat said...

TQ FOR THE INFO.. DAH BOLEH GADAI AMBIL UNTUNG.. :)

Cikgu Den said...

pernah beli emas pada harga RM157 segram.huhu

Lovely Bella said...

hohooho gud info!

DKosongLapan said...

tak rugi melabur dengan emas ni....utk long term pulangan nye bagoihhh

J.M.R said...

pelik tol ngn emas ni, kekadang mencanak je naik..mmg tak rugi le invest dlm emas nih..

Rabia Sensei said...

Alamak, nak kawin susahlah ni. Mesti mahal cincin emas. lambatlah nak kawin ni. I hate!

Jiji-Fify said...

dah lama teringin nk invest dlm mas ni. tapi takut risiko.. :(

Adyshariz said...

suka entri ni, sebab last years member paksa join, akhirnya alhamdulillah..beli emas mmg berbaloi..

Miecyber said...

Puyyoo.....

Simpanan Minyak Di Venezuela Terbesar Di Dunia

Matjoe said...

emas ni aku pecaya turun skit, naik lebih

azzey said...

emas...mmg berbaloi..:)

toyolkiut said...

ntah la, sampai sekarang semayang emas pun TK de..
tak timbul minat lagi..
perhiasan TK gelang manik2 je..