Pages

Thursday, February 17, 2011

Agak-Agaknya Major Service Kereta Persona 40,000km Berapa Ya?

Salam dan selamat tengah hari. Tadi ada call Proton service mengenai service kereta Persona auto untuk mileage 40,000km. Diaorang bagi estimation cost RM550++. So nak minta pendapat yang biasa service kat luar untuk major service biasanya berapa harganya?

Dan really appreciate juga kalau boleh bagi nasihat minyak apa perlu guna sebab sebelum ini guna Shell Helix, semi sintetik dan apa benda yang penting perlu tukar sebab masa buat major service sebelum ini lebih kurang RM450++ termasuk flush power steering fluid, MUT tuning, lube service dan macam-macam lagi le.

16 comments:

Eyriqazz said...

uumm,ok dah 550+ tu kot..hik3,myvi saya pun major pernah sampai 400+ major service..

noorafzan said...

uuu..saya ni kete myvi baru 20k..
kalau dah 30k, 40k mmg botak kepala la..huhu~

eelobor said...

hehehe, boleh tahan gak harga dia kan?.... nak kena start kumpul dari sekarang nie. menabung singget sari

KiD said...

major service lebih kurang gitu harganya.. gi proton untuk brg2nya yang ok.. lari kat minyak itam dan upah je biasanya.. :)

sahromnasrudin said...

mak aiii..mahalnya..

perodua pun tak cecah cenggitu huhuhhh

faiz said...

better service kat proyon...yang tu abang saya selalu buat...boleh dipercayai...

amirah said...

maybe lebih kurang jer kut.persona kami pun baru service tp tak ingat berapa harganya..

siti murni said...

Uiks...napa mahal sangat...??

Zura said...

erm..yg th kalau proton service mmg charge mahal..hehehe..

yangbaik said...

mak oi, apsal mahal benor... baguih sangat ka depa punya service tu...tapi cj servis proton memang mahal tak macam honda atau toyota...

ice said...

normaly major service up to RM400.tp kte bleh kautim.time sy p wat major service kat tmn inderawasih proton SC..dia cas dlm RM460,tp sy ckp..sy tk cukup duit..buat yg mana patut2 je.plug klu ok tkyh tukar..las2 jd RM365

thebotak's said...

Mahal giler..aku servis aritu pun Rm88 utk Petronas Semi Sintetik Minyak Enjin + RM15 Oil Filter + RM80 Minyak Auto + RM25 Plug + RM20 Air Filter...upah dlm RM30 je..

Anonymous said...

kalau tak buat major servis tapi servis macam biase jer boleh ker?ade org kata tak perlu major servis

faqhrull said...

Tukar jer ape yg patot dlu,than servis strusnye tukar pulak perkara yg x tukar dr last servis,sbb mcm plug slalunye msih ok..Nair colant masih ok,or u bli jer 'air filter kat kdai spearpart ,kat proton servis mcm biasa,next yukar lain plak

wan said...

mmg betul mahal..itu hari sy kena kat puchong rm 680. Itutmasuk smuanye benda asas trmasuk plug mnyk enjin dn sbagainye. KLU NK MURAH LG tolaklh yg xperlu mcm skrin wash.. klunk lg bagus beli minyak kat petronas,point dpt free gift pinggan mangkuk @set spana torchlihtpun dpt..jgn lupe mtk freegift stiap kali lpas service katproton,sbb die dah cas mahal kat labour charge..

Mohd Azan said...

Proton ckp servis mjor rm600++ untuk milage 20,000 ke 30,ooo.untuk persona
AT..So rsa mcm x brbaloi.smlm aku p kdai cina suh dia check semua mna y x elok aku sruh dia tukar.dia check dia
Ckp smua ok.cuma tukar engine oil,oil filter rm11o.auto oil rm85.total rm195.insuran pun aku pkai loanpac mudah u urusan kereta.roger