Pages

Saturday, February 5, 2011

Mana Lebih Baik Belajar Local or Overseas?

Apa pandangan semua sama ada belajar di universiti tempatan ataupun luar negara lagi bagus? By the way, mengikut survey:
  • 43% berpendapat bahawa belajar kat overseas lagi bagus

  • 29% cakap kat negara sendiri

  • Selebihnya, 26% tak sure
For me ada pros and cons, tapi kalau untuk meluaskan pengalaman, lagi bagus belajar kat overseas tapi kalau disebabkan kita belajar kat sana dan tak boleh nak sesuaikan diri, baik kat Malaysia.

14 comments:

relevan said...

Local bagus..kos pun dapat jimat..

Saffrina Ropiee said...

Keinginan aku untuk belajar overseas lagi kuat :)

Mknace said...

:) :) :)
kalau nak pengalaman, kat luar
terbaeekkk!!!!

singgah dari mknace unlimited

KiD said...

haaaa.. yang ni kid setuju dengan sharing. kalo nak pengalaman, gi obersea laaa macam member kid ada gi japan dgn australia.. kalo biasa2 je, kat malaysia pun ok..

eh, jangan lupa jenguk Penipuan Unifi High Speed Broadband | Jangan Terpedaya!!

Anne said...

kalau mampu nak jugak belajar kat overseas...:) tapi standard local universiti kita pun bagus & setanding dgn universiti2 yang terdapat diluar negara.

toyolkiut said...

blaja kt mana2 pun ok, asal tau jaga diri..

rasp said...

dilema yg sedang my son hadapi sekarang nie...
sebagai ibu yg nak berkepit je dgn anaknya,
nak je dia belajar kat sini..
tapi sebagai ibu yg nak kan anaknya meluaskan pengalaman..
oversea pun oversea lah...
asalkan dia nak belajar, tak lupa asal usulnya, mana2 pun ok je..

siti murni said...

di Malaysia pun tak kurang universiti yang hebat-hebat..& mendapat pengiktirafan global...:)

diana zainal said...

belajar at the local Uni pun ok..adik beradik semua pergi local U.. What's important, the person must have the drive to learn, so belajar mana2 pun ok je :)

PinQib said...

luar negara
lg prestij dan diakui sluruh dunia.. :)


GONG XI FATT CHOIII
•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•*.¸.•*´¨`*•.¸¸.•*'
(\_(\ ...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*
(=' ;') •::::::::HAPPY RABBIT YEAR :::::::::::•
(,('')('')¤...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*

|Journey from HELL|
Sorry lama Tak SINGGAH.

faiz said...

dua-dua ada kelebihan...kalau oversea sistem education die lebih advanced dan lebih challenging

IronHeart2204 said...

kerajaan da sediakan bnyak kelebihan n kemudahan pada student tempatan.
blaja di tmpat orang x dapat smue 2.
btter local.

Farra said...

Ada penaja, belajar la oversea
Nk jimat kos, belajar local
Tringin nak blajar oversea..tp dh malas .. eheh

azzey said...

ada pro n kontra nya. yg penting gunakan kesempatan yg ada utk belajar tu dgn sebaik mungkin..:)