Pages

Wednesday, February 9, 2011

Berapa Susut Nilai Harga Kereta Selepas 5 Tahun?

Just nak share mengenai berapa harga kereta turun (susut nilai @depreciation) setelah kita guna kereta selapas 5 tahun:
  • Kiraan ini berdasarkan jenama Honda, Perodua, Toyota, Proton dan Kia

  • Honda adalah jenama yang paling kurang susut nilai iaitu hanya 32% dan diikuti oleh Perodua at 33%. Maknanya kedua-dua jenama ini memberi nilai yang agak baik apabila kita hendak jual kembali or trade-in

  • Manakala Kia pula harganya jatuh lebih daripada 50%. Memang ini perlu kita ambil kira apabila kita membeli sesuatu produk. By the way, jenama Kia semakin menyerlah di Amerika Syarikat dan juga Eropah. Maybe selepas ini, Kia akan lebih diminati oleh rakyat Malaysia
So apa pandangan semua mengenai susut nilai harga kereta? Maybe yang ada experience boleh share.

25 comments:

velasrizal said...

baru teringin nk sambar forte tp resale value rendah lak

Shafa said...

proton dan perodua lagi cepat susut harga dia. kereta proton fa pun dh 5 thn. bila tanya bank tinggal berapa je harga dia. lagi 2thn, jadi harga cam besi buruk je la. erm...

ardinihumaira said...

wah.. nak beli peordua la pasni :D

lea said...

owh makin susut eh...
nak beli 5 tahun akan dtg la!

sahromnasrudin said...

KIA Forte adalah yang terbaik..adakah ia susut sampai 50% juga???

eelobor said...

bro, cari lg info untuk harga2 lain. kalau boleh melibatkan keseluruhan (secara kasar). rasanya tidak berapa adil jika compare jenis kereta. kecuali compare pengeluar meliputi keseluruhan jenis kereta. tidak perlu detail sangat kepada setiap jenis kereta

faiz said...

kia memang semakin naik tapi susut nilai memang melampau...contoh naza ria yang baru berusia 4 tahun sudah berharga lebih kurang rm45000 yang asalnya berharga 100k lebih...

naz said...

kadang kereta cantik tapi tak berkualiti. kena pandai pilih yang harga yang lambat jatuh :)

rasp said...

mmg sblum nak beli kete...
harus pertimbangkan harga resale...

Ikmal said...

Hrmm... jika kita plan nak pakai kereta tu lama, so resale value itu tak penting, beli terus kereta kita idamkan.

If, pakai and tukar2 macam handset barulah tengok resale value tu.

amirah said...

resale value kia depreciate smp 50%?..huhu

Alimaz-Kembara Terasing said...

nasib baik pakai produa ja

Jiji-Fify said...

Wohohoho biar betul nihhhh. nak angkat satu lah :D

iza said...

Salam...
Patut la my hubby nak jual kereta Honda dgn harga tinggi padahal harga beli dulu tak banyak berubah..

Paling kesian org yg guna kereta Hyundai, jatuh merudum-rudum...

Fairus Bin Mamat said...

KERETA MEMNG TURUN HARGANYA... NAK BUAT PELABURAN.. BELI RUMAH BANYAK2.. :)

fiza said...

Kalau mcm tu, tunggu nilai susut lah kalau nak tuka keta baru...hehehe...

relevan said...

banyak juga susutnya... beli mahal2 bila tolak balik..alahai..

siti murni said...

kesian pengguna Kia & Proton..saya pun antara mereka2 yang kesian..masa nak jual proton baru2 ni...sangat terkejut dgn resale value...

toyolkiut said...

asal dh abis bayar je, macam kereta kita tu dh takde nilai..
huhu..

Sharinginfoz said...

eelobor: memang satu suggestion yang baik, anyway ini adalah sesetengah model dan tak menggambarkan keseluruhan model dalam jenama

azzey said...

susut nilai ini juga mempengaruhi jumlah yg diinsuranskan (sum insured) masa kita renew ins kereta...(based on my experince @ ins company before..)

raudhah said...

salam tuan blog SIP,baguslah info ni.
Teruja nak beli kete tp belum mampu lagi. InsyaAllah, akan dtg =)

saya folo yer *995 =)

antudegil said...

that's why la sesiapa yang cerdik pandai lagi-agi yang baru memulakan kerjaya - perlu ada kenderaan utk bergerak - adalah dengan membeli kereta second hand. amik julat usia kereta 5 tahun. 5 tahun tu masih lagi belum outdated der. condition still tip top, murah, insurance murah, road pon ye gak, dapat jimat byk woo. lagi best mampu beli cash. takde la byk hutang.

bila dah kawin n stabil lepas 3-4 tahun, gatal kaki nak tukar keta lain baru la tuka. takde pening kepala.

irvine985 said...

korong beli tanah la . bru best .. harga naik banyak .. bleh jual lebih pada harga pasaran . boleh tanam sawit @ getah ...

mier_eirul said...

sy beli persona elegence 2010.xbyr deposit..cadang nk trade in ngn almera nissan.setelah deal ngn dealer die ckp kn tmbh 6k...lojik tak...klu sape yg terer tlng pm sy...mirza_amierul@yahoo.com