Pages

Monday, February 14, 2011

Kadar Keuntungan Simpanan Tetap @Mudharabah Mana Yang Paling Tinggi

Simpanan memang sangat penting untuk kecemasan ataupun untuk apa jua tujuan sama ada sebagai jangka masa pendek, sederhana ataupun panjang. Tetapi bagi kita pulangan juga sangat penting setelah mengambil kira tempat yang kita simpan itu menepati hukum shariah.

So nak bagi sedikit info berdasarkan kadar keuntungan (profit rate) bagi simpanan tetap @fixed deposit @perkongsian keuntangan (mudharabah concept) di beberapa bank di Malaysia berdasarkan indicative rate yang diambil pada hari ini (14 Februari 2011) bagi simpanan untuk setahun:
Kalau berdasarkan rate di atas, Agro Bank memberi pulangan yang tertinggi dengan 3.35% setahun manakala CIMB pula yang terendah iaitu 2.85%. Apa-apa pun, yang ini adalah indicative sebab ianya bukan seperti conventional yang mana awal-awal lagi dah dijanjikan.

Anyway "simpanan tetap" adalah salah satu cara untuk meningkatkan pulangan berbanding dengan simpanan dalam akaun biasa i.e. simpanan wadiah ataupun mudharabah. Of course ianya lebih rendah compared with di Tabung Haji yang menawarkan kadar dividen at least 5% berdasarkan past performance

18 comments:

faiz said...

info yg bgus...banyak gak agrobank...

antudegil said...

kalau tak silap, affin bank @ hong leong bley bagi dlm 4% fix deposit. ada promotion dia tapi bersyarat la minimum berapa boleh simpan baru bley dapat that rate.

iza said...

Salam...
Dah beberapa tahun tak simpan kat Agro Bank sampaikan dpt surat. Tak sangka pulak Agrobank paling tinggi % nya.

ayards said...

bagi aku baik lagi simpan emas fizikal...kanaikan harga sebanyak 21% setahun...lagi berbaloi...

~ayards.blogspot.com~

ardinihumaira said...

cimb paling sikit.. dulu suka nyimpan di cimb.. skang dah tak bape suka dah :)

sahromnasrudin said...

yup..sy respek dgn tabung haji..depa tak hampakan pendeposit mereka..kadar yang diberi memang cukup tinggi..jangan kita samakan ia dengan ASB kerana instrumennya berbeza kan...

relevan said...

Bank rakyat ok..sedikit masa lagi bagi dividen pelaburan..

Ali ridha said...

siapa ada pengalaman di Kewangan Kuwait tu.boleh cerita sikit.apa faedah yang dapat.

# # hari kekasih 2011 sambutan kemenangan kristian !# #

KiD said...

agro bank tak banyak cawangan kan? huhuhu.. area kuala selangor / sg besar ada kot..

apa nak buat Hari Valentine yang Panas! | Kid Terkantoi!!

hafiz said...

cimb yang femes tu plg sket..terer tul marketing die..

mamai said...

simpan emas la lagi banyak untung

azzey said...

Tq for the info

Sharinginfoz said...

faiz: sebelum ini tak tahu gak yang agrobank menawarkan pulangan yang bagus

antudegil: maybe ada small print i.e. kena simpan minimum amount of RMXXXXX dan juga masuk unit trust

ayards dan mamai: bergantung kepada tujuan, memang betul saya pun ada juga masuk emas, pelbagaikan simpanan @pelaburan

toyolkiut said...

TK ada ac simpanan biasa je.. mnabung pun jarang2..
tp start thun ni TK dh azam nk mnabung bulan2.. jan dan feb dh buat tp bln2 akn dtg xtau la cmne..

Anonymous said...

hello my beautiful world
hello everyone on this place!
i am Kate

Lin Azlina said...

TENGAH USHA PASAL SIMPANAN TETAP NI...

Anonymous said...

sekarang ni MBSB buat simpanan tetap..dapat bulanan..jom join

Anonymous said...

Buat simpanan dgn maa takaful.. lebih displin dapat cover lg.. bila claim simpanan kita tak tergangu.. lepas 6 tahun mencarum tahun ke7 100% jdi simpanan caruman kita tiap2 bulan campur dividen dan lebihan dari tabung claim tak kira lg.. tahun 2010 dividen tertinggi 26% pada tahun itu..
Sebarang pertanyaan dan nasihat boleh email sy terus ke mohamad_izani@yahoo.com
Terima kasih..