Pages

Friday, February 15, 2013

Jom Pusat Sains Negara @Pameran Sports and Spinach

Cuti sempena hari raya Cina baru-baru ini kami sekeluarga pi ke Pusat Sains Negara. Last time pi Pusat Sains Negara ni pada bulan Jun 2011. Masa dulu ada pameran dinasour tapi kali ini pameran sports dan spinach. Anyway tiket untuk satu keluarga adalah RM36.
Yang ni tempat yang biasa dalam Pusat Sains Negara, Hari tu dah main benda alah ni.
Berat juga Afiqah nak angkat benda alah tempat duduk ni. Hantam ajalah janji anak-anak gembira.
Entah apa benda le ni.
Jom cuba kira denyutan jantung melalui dram ni.
Ni sessi menguji mata. Mula-mula tengok bulatan tu.
Then bila tengok cendawan tu rasa macam membesar pula.
Adakah anda nampak berapa banyak muka orang ada dalam gambar di atas. Clue? Tengok bahagian putih ya.
Ni le pameran kesihatan yang saya maksudkan. Ianya sehingga 31 Ogos 2013.
Suka betul Afiqah meniti di atas tali ni. Ianya bagi menguji keseimbangan badan. Memang susah betul nak melepasinya.
Ini yang saya paling suka. Nak menguji kepantasan kita berlari.
Mula-mula cuba, larian saya adalah 19.35 km/j.
Kali kedua 20km/j. Agak-agak kali ketiga berapa laju ya? Cukuplah.
Ni pula menguji kepantasan minda kita dan daya reflasi. Pijak le benda alah yang mengeluarkan warna dan berbunyi tu. Anda ada 60 saat.
Jom main-main games. Pukul jangan tak pukul/
Boleh nampak dalam kaca TV ya.
Ni pula untuk mengetahui jumlah tenaga bagi sesuatu benda yang kita makan.
Dah lama tak main benda alah gelung ni.
Ni pula sessi kayuhan. Siapa yang cepat dapat tengok rancangan yang diidamkan.
Actually kita cuba boleh periksa kesihatan dan diberi kad, untuk mengetahui berat badan, tinggi, BMI (Body Mass Index) iaitu nak tahu sama ada berat badan kita sesuai dengan ketinggian, tekanan darah dan banyak lagi. So kalau bosan-bosan dan tak tahu nak pi mana, apa kat singgah di Pusat Sains Negara ya.

9 comments:

i.am.belle said...

Cendawan tu mmg nampak membesar. Pernah pergi Pusat Sains ni masa aku sekolah rendah dulu. Aiseh masih nampak sama takde perubahan :{

hazman aka species1980 said...

rasanya kalau yang meniti tali tu paling mencabar rasanya....

CikLily Putih said...

ini lagi best dari petrosains.. confirm cam nak pi la

✿A I N A A✿ said...

aikkk murahnyaa tiket... ena dah lama tak jejak kaki kat sini.. dlu last prgi masa sekolah mnengah rendah... tahun lps pergi petrosains je

HeNRieTTa JoSe said...

bestnye....xpernah ke sana lagi paling paling main yang dekat seberang jaya, ataw pown usm...

maszmadi said...

macam best kalu bawa anak datang sini kan, erm bilalah nak jejak kaki ke sini.. macam jauh jerk..

Sumijelly Sumi said...

pameran ni aku lom g lagi......... sbb hari tu g pameran Star Trek......

disebabkan sampai bulan ogos..jadi tunggu la next cuti sekolah bari ........hahaha

sebaik sumer pameran tu aku tiket free, tak la ralat tgk... sbb star trek tu sangat tak berbaloi klau ko g anak beranak ok!!hahaha

http://Sumijelly.com

Murni Alfathunnisa said...

yang nampak 4 je dalam gambar tu..betul tak? hehe
macam best je ni..

vidalsisah said...

Tak pernah pon pegi...mesti best kan?