Pages

Tuesday, February 26, 2013

Tips Menyewa Rumah Baru

Anyway bukan saya nak sewakan rumah tapi dapat tahu yang my in-law ingin sewakan rumahnya yang dijangka siap dalam masa sebulan dua lagi. My in-law sebelum ini telah membeli sebuah kondo Platinum Hill Condominium PV2 di Taman Melati from pemaju Platinum Victory.

Sedikit ringkasan mengenai Platinum Hill Condo PV2:
  • Harga jualan semasa mula dibuka adalah di antara RM302,990 - RM793,000
  • Jumlah unit adalah 700
  • Jumlah keluasan adalah 1,313 kps - 1,500 kps
  • Pegangan bebas
  • Harga rumah yang diiklankan di kualalumpurcity adalah RM550,000
  • Sewa bulanan adalah RM2,300 untuk partial furnished mengikut apa yang diiklankan di mudah.my
Jom  tengok sikit sebanyak tips sewa rumah baru yang diambil dari blog eyriqazz termasuk komen pengunjung:
  1. Bagi yang sibuk, baik guna agen untuk cari penyewa rumah. Make sure tanya agen sama ada ada uruskan benda-benda berkaitan selepas penyewa tu dok rumah kita
  2. Agen ni ada yang jenis caj tinggi so iklan sendiri lagi senang. maybe letak kat hentian bas
  3. Pilih penyewa yang bekeluarga lagi senang. Bukannya apa takut bagi kepada students ni rumah cepat rosak (TAPI bukan semua ya, ni komen saya)
  4. Make sure buat agreement (lisan saja tak cukup, mesti ada black and white)
  5. Ambil detail penyewa, i.e. salinan kad pengenalan, tahu sedikit sebanyak mengenai penyewa (pekerjaan)
  6. Ambil local senang sikit walaupun foreigners menawarkan sewa yang lebih tinggi. Reason being senang sikit nak settlekan apa-apa masalah kemudian hari
  7. Jumpa sendiri ngan penyewa senang sikit kita nak tahu penyewa
  8. Rumah tu biar fully furnished so bolehlah letak sewa tinggi sikit
Apa lagi kawan-kawan yang dah biasa dengan urusan sewa-menyewa ni, bagi pandangan sikit. Begitulah sikit sebanyak tips untuk menyewa rumah ya.

8 comments:

cimon said...

Bg sewa kat pompuan muda, turnover tggi. Better famili.

Noraqilah Johari said...

tips yg n'guna :) thanks 4 sharing..lpas ni qiela blh rjuk sini bila nk sewa rumah :)

jemput singgah entri baru :)
http://noraqilahjohari.blogspot.com/2013/02/tips-berhenti-merokok.html

jemput like sini juge ye :)
http://www.facebook.com/pages/noraqilahjoharidotcom/267245240052274?ref=hl

✿A I N A A✿ said...

kena take note ni sebab nanti semester ekdua dah kena duduk kat luar.. tak boleh duduk hostel dah

Insan Biasa said...

lepas ni susah dahla student nk sewa rumah.. huhu..

amirah said...

kalau bagi sewa pada foreigners kena make sure ada permit kerja, visa etc, kalau tak kita bolah didakwa atas tuduhan sembunyikan atau melindungi pendatang tnpa izin..kalau tak silap la. dah agak lupa lak.kalau penyewa tak bayar jangan sesekali masuk rumah tanpa kebenaran dia atau ambil tindakan sendiri. kita sebagai tuanpunya akan dikira trespass juga.

SURIA AMANDA said...

dah xde masalah nak cari penyewa dah...thanks for sharing

eelobor said...

tips yang bagus...

HeNRieTTa JoSe said...

thanks for the tips....msih menyewa di rumah lamer...