Pages

Saturday, February 2, 2013

Jom Naik KLIA Transit @KL Sentral - LCCT

Baru-baru ini semasa nak pi ke LCCT, saya menggunakan perkhidmatan KLIA Transit. Not bad juga.
Masa sampai kat KL Sentral tak ramai sangat, maklumlah weekend dan juga masih pagi.
Saya beli tiket pergi dan balik @RM22. Kalau sehala ianya RM12.50. So naik KLIA Transit ni campuran train dan juga bas untuk ke LCCT.
Bila naik train ni ianya berhenti kat 3 stesen. Make sure bila sampai ke Salak Tinggi keluar ya kalau tak train tu sampai ke KLIA le pula.
Nak beli tiket boleh beli kat kaunter ya.
Ni le pandangan dalam train. Memang cukup selesa. Banyak jenis tempat duduk ada, untuk sorang, keluarga yang mempunyai ruang letak barang-barang.
Kalau sorang bolehlah ambil yang macam ni ya.
Sampai aja train naik aja ya, dalam beberapa minit train tu akan berlepas.
Kan saya dah cakap tadi bila sampai di Stesen Salak Tinggi boleh keluar ya.
Ni sedikit pemandangan luar.
Cantik gak stesen ni, tempat parking pun banyak.
Ni le bas yang akan bawa kita ke LCCT.
Kalau tak naik lift, banyak gak tangga yang perlu diredah kat Stesen Salak Tinggi ni.
Ni pula situasi dalam bas. Kalau lambat kenalah berdiri.

Jom saya share sedikit mengenai jangka masa from KL Sentral to LCCT:
  • 0716: Bertolak dari stesen LRT Putra Gombak
  • 0746: Sampai di KL Sentral
  • 0748: Beli tiket KLIA Transit
  • 0756: Train sampai
  • 0803: Train bergerak
  • 0809: Sampai di stesen Bandar Tasik Selatan
  • 0820: Sampai di stesen Putrajaya & Cyberjaya
  • 0830: Sampai di stesen Salak Tinggi
  • 0833: Naik bas
  • 0837: Bas bergerak
  • 0858: Sampai di LCCT
Ni jadual perjalanan:

14 comments:

luqman zakaria said...

nice sharing..tq~

✿A I N A A✿ said...

cantik betuk tempat duduk dalam bus tu... wahhhh.. ena tak pernah lagi naik KLIA express ni..

Mimi Azirah said...

kematu punggung nak ke LCCT

vidalsisah said...

Bunyi mcm best jerr. Tak pernah pon seumur hidup naik train ni...huhuu

Fazrol said...

Kalau beli tiket dari stesen bandar tasik selatan brapa ye?

Eyriqazz said...

cun juga bas dia bro...

Eyriqazz said...

cun juga bas dia bro...

Izzat Eshak said...

Belum pernah lagi naik KLIA Transit ni

hafiz said...

info yg sangat berguna. Terima kasih

Amanda Suria said...

harus cuba ni,...selalu naik ke KLIA je...

hazman aka species1980 said...

ikut timing jugak laa...sebab kalau tengok masa tu lebih kurang je naik shuttle dari kl sentral...lagi satu erl transit nie kekerapan dalam 30-40 minit berbanding shuttle bus tu , setiap 10-15 minit

amirah said...

pernah naik sekali..tu pun dh x berapa nak ingat dah pengalaman tu

aziim said...

X penah naik lagi, tapi mcm leceh la plak nk turun naik shuttle bas tu. Klau nak bas ke lcct tu rasanya lagi senang, terus smpi, x perlu nk mengangkut brg byk kali dan lagi murah, siap leh tdo lagi selama sejam. huhu.. tp skali skala nk cuba leh jer..

Anonymous said...

saya rasa naik bas shuttle kuning atau merah dari KL Sentral lagi murah sebab tiket cuma RM 8 ke RM 9. Tak payah tukar pindah dari train ke bas.

Bas banyak & tak perlu berdiri dlm bas sebab kalau dah penuh tempat duduk terus jalan sebab ada banyak bas kosong lain stand by....

perjalan lebih kurang sama...dlm 50 mnit dari Sentral ke LCCT