Pages

Wednesday, February 13, 2013

Aku or AEON Big yang Silap Kira?

Semalam pi Carrefour or AEON Big nak beli something so terpandang le dengan promosi air minuman Pulpy. So harganya adalah RM7.58 untuk 2. So maknanya harga untuk satu botol ialah RM3.79. 
So tengok pula harga yang terpanpang besar tu ialah RM4.20 untuk satu so kalau promosi harganya adalah RM3.79. Untuk satu botol jimat RM0.41 so kalau dua maknanya jimat RM0.82. Tapi yang diaorang tulis penjimatan RM1.97 tu mana datangnya?

Musykil betul dengan promosi AEON Big ni. Kalau tuan-tuan dan puan-puan bijak apa kata cuba selesaikan soalan matematik peringkat memeningkan kepala ni.

10 comments:

Amanda Suria said...

Market stategy yang x telus...buat org confuse...

Cik Kamoo said...

hahahah...terlupa calculator la tuh...main tempek je

Mak Lagenda said...

Errrrrr...soalan matematik?? Ok..ok..mak surender awal2..

HeNRieTTa JoSe said...

hmmm....mungkin sengaja kot...supaya org nmpak penjimatan yang lebih...ntah la....

Rabia Sensei said...

Hehe. Mungkin pekerja yang buat kira-kira tu tgh pening2 kut ;p

✿A I N A A✿ said...

maybe dalam kadar tu kot.. hehehe... biarlah kak, janji dapat sales.. ngeeeeeeeee

Sukma Haron said...

tu semua poyo...strategi shopping mall memang macam nie, kalau dah sampai kat cashier kita harga mahal lak, takkan nak return balikkan, terpaksa ler beli....

vidalsisah said...

Akak pon selalu jugak terkena situasi camni... hmh apo nok dikato...

cimon said...

Tolak Tax skali kot. Hihihi ^_^

Nik Azreen said...

Ooo ... itu senang je, harga asal RM 6.17 selepas diskaun jadi RM 4.20 itu kalau beli 1 kalau beli 2 lagi murah dapat banyak diskaun sebab tu harga dah jadi RM 7.58 ... betul kan ~ biase ler strategi orang business, kalau nak diikutkan harga borong yg sebenarnye lagi murah agaknye 1 botol x sampai RM 2.00 kut?