Pages

Tuesday, May 22, 2012

Macam Mana Nak Tambah Saiz Baggage Airasia

Mesti yang ada nak tahu macam mana nak tambah saiz baggage Airasia yang telah kita tempah or pilih sebelum ini kan? Yalah takut terlebih bawa muatan kan kena charge lebih pula. So pi le website Airasia dan login. Pas tu pilih menu "my flights" then pilih "manage my booking".

 Seterusnya ianya akan dibawa ke page seterusnya. Click "manage my booking now".

Keluarlah tempahan yang telah kita buat sebelum ini dan click "modify". Ianya untuk kita ubah butir-butir pilihan kita sebelum ini.

 Selepas tu pilihlah menu sebelah kiri "baggage, meals dan lain-lain".

So pilihlah ya saiz mana yang kita nak.


So dari situ bolehlah tahu kena buat tambahan sebanyak RM10 bagi penambahan saiz baggage from 20kg ke 25kg.

Akhir sekali buatlah pembayaran melalui cara yang sesuai.

Baik plan betul-betul sebab kalau kita terlebih bawa muatan ianya akan dikenakan caj sebanyak RM20 bagi setiap kg bagi penerbangan tempatan. Kalau luar negara lagi le, RM40 sekilo. Just bayangkan terlebih bawa 5kg untuk penerbangan domestik kena caj RM100. Kalau kita tambah kat sini sebelum pengesaham check-in, hanya RM10.

Boleh baca kisah diari seorang blogger yang dikenakan caj lebih muatan tapi yang tu from fireflyz ya, RM120 untuk 4 kilo manakala kawannya RM540 untuk 18kg.

13 comments:

Mak Lagenda said...

Huii..mmg bnyk ye kena caj klu terlebih muatan!!

Bahaya bg penumpang yg kuat bersoping tuh. Mmg kena pantau dan plan betul2..hahaha

Iza Teratak Usang said...

Assalam..
Selalunya bawa elok2 je 7kg setiap orang, kalau shopping, siap la..

piNky LuCiA said...

tapi kalau dah cek in plak macam mana... huhu

Sharinginfoz said...

pinky: boleh lagi as long as sebelum 4 jam flight berlepas

Wana J. said...

ada tak cara nk tambah saiz bggage selain dri login through air asia??

Sharinginfoz said...

wana J: tak sure le pula,

Asy Shafiy Collection said...

Lepas selesai tmbh bagasi tu kena print boarding pass lg skali ke

XURA AXIRA said...

sy ad kekeliruan sikit,, dekat web site air asia,, 'Checked baggage weight can only be shared with passengers in the same booking number. Each single item has to weigh less than 32kg and is subject to occupational health and safety requirements,,' apa maksud dye?? sy tak berapa nak paham,,

BONITA BUKIT said...

Salam.. talking about Air Asia saya teringatkan bila ada flight direct air asia ke Kampong halaman saya yg sunggguh cantik.. Ranah Minangkabau, Padang Bukittinggi (west sumatera) Indonesia.

Famouse with makananny, makanan padang, sate, renang, jam Gadang, Jembatan siti Nurbaya, Moseum buya Hamka, selekoh 44 and banyak lagi keindahan alam lainnya.

Jom.. yang nak melancong contact Bonita Tour & Travel
jl. St Syahril n0.39 Bukittinggi
phone. +62 752 628 294
WA. +62 812 6791 5508
e.bonita_tarok@yahoo.co.id

Nik Azimah said...

Salam.. macam mana nak adds ons online kalau kita booking air asia melalui airpaz ye? huhu

Hasriyanti Hafsah said...

Salam..
sy cuba try ubah bagasi tp ada yg sy x paham pasal hrga nak tambah bagasi tu..
sbb sy dah tempah bagasi tiap org 20kg. Pastu sy nak tambah lgi 20kg. Try tdi kalau tekan butang + sampai 40kg hrg 221. Kalau tekan 20kg je just byr 30. Bknkah limit setiap penumpang 40kg je..
boleh explain x??
Sbb sy pun bru try..
timekasih

Sue NaR said...

Klu kita dah check In bole ke nak tambah bagasi lagi? Bole gtau camne cara nye..

ashley alyssa said...

Ada tak cara yg lagi mudah ??? Sebab I try nak tambah bagasi tapi still tak boleh ., help