Pages

Monday, May 14, 2012

Dah Bayar Duit untuk Pindah Strata Title

 Inilah sejumlah duit bagi menyelesaikan transfer strata title. Bayar tunai lagi senang baru rasa duit keluarkan?

Anyway duit yang dibawa tak diguna sepenuhnya memandangkan ianya untuk perjanjian jual beli aja, satu lagi untuk perjanjian pinjaman akan dibayar nanti apabila ianya diselesaikan dengan peguam yang menguruskan loan.

Kos masa beli kondo tu adalah RM194,675, so duti setem bagi pindahmilik ialah RM2,894. Nak kira macam mana boleh check kat sini ya, Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta. Nasib baik guna harga masa beli bukan market price.

So macam ni le pengiraannya.

So campur-campur semua dekat RM3,500 maybe untuk loan pula dekat-dekat RM800. Nanti saya akan update ya. Begitulah kos yang diperlukan untuk transfer strata title.

3 comments:

Myvitrd said...

aku selamat masa beli rumah tu strata tu dah keluar so lawyer terus buatkan sekali.. kalau tak aku pun kena standby juga duit nak bayar pindah nama ni.. :-)

amirah said...

geran rumah saya pun dah keluar jugak.baru sign transfer form 14A.blom sign 16A lagi.selalunya lawyer loan akan present kan kedua2 transfer and charge simultenously.tapi ini bukan rumah pertama bro nik ek..

Noniey said...

nak tanya area mana bagus nak beli rumah pertama area kl nie anggaran 140k kebawah..rumah kecik2 jer la..ada suvey kat ukay perdana rasa2 okay tak?ada cadangan tempat lain berdekatan area kl..