Pages

Saturday, October 8, 2011

Dividen Amanah Hartanah Bumiputera @3.25% Dibayar Pada 19 Oktober 2011


 Update: Dividen AHB Masuk 25 Oktober 2012

Berita baik bagi pemegang unit Amanah Hartanah Bumiputera (AHB). Dividen kedua bagi tahun 2011 sudah pun diumumkan pada 6 Oktober 2011 sebanyak 3.25%. Ianya akan dikredit ke dalam akaun bank pada 19 Oktober 2011 nanti. So nanti bolehlah check dalam akuan Maybank ke dan dalam penyata yang akan dihantar nanti.

Dengan pemberian dividen AHB yang kedua, jumlah keseluruhan adalah sebanyak 5.42% (pertama: 2.17%) bagi 10 bulan. So ini juga bersamaan dengan 6.5% setahun. Bagi saya pulangan from dividen AHB boleh dikatakan memuaskan dengan mengambil kira risiko dan yang penting ianya berlandaskan Syariah.

By the way, dividen dibayar setiap 6 bulan iaitu pada bulan April dan Oktober. So kita tunggu 6 bulan lagi pada April 2012 untuk dividen seterusnya.

4 comments:

mamaNoriz said...

rendah berbanding lain tpi ok lah sbb dia patuh syariah kan...

eelobor said...

kalau cam gitu, boleh di katakan tinggi jugak kan?

Anonymous said...

kalu buat loan AHB, mmg tak untung. Kena byr bank lagi tinggi dr keuntungan..

kumkum said...

skrg fund dah penuh.... bile fund size AHB ni maybank nak increase? ade sape2 tau?