Pages

Thursday, October 6, 2011

Harap-Harap SSPN Berlandaskan Syariah

Hari tu ada hantar pertanyaan mengenai Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN) untuk mengetahui sama ada ianya berlandaskan Syariah atau tidak. Not bad diaorang memang jawab melalui e-mail.

Anyway buat masa sekarang ianya tidak dapat disahkan lagi dan mereka telah melantik pakar syariah untuk meneliti dan mengkaji produk SSPN. Apa-apa pun, memandangkan ramai umat Islam yang menabung dalam skim ini, diharap ianya berkonsepkan Islam baru tenang kita simpan duit kat sini kan.

Memang dalam perancangan untuk simpan kat sini untuk anak-anak lagipun dapat pengecualian cukai sehingga RM3,000 setahun. So just imagine kalau simpan RM1,000 setahun dan kalau cukai pendapatan biasanya dikenakan sebanyak 11%, so dapat pengecualian sebanyak RM110. Tambah lagi dengan dividen tahunan sebagai contoh 2.5% so jumlah semua adalah 13.5%, banyak tu.

7 comments:

*∽ IZAN ∽* said...

memang tengah berkira2 nak buka akaun SSPN utk anak2 tahun ni. Hopefully berlandarkan syariah yekk..

lagenda said...

Mudah2an ia mengikut syariah lah

Mak dah bukak2.Ada 4 akaun semuanya! Ngeee.

P/s: Anak 3 je but termsk mak punya 1..

hazman aka species1980 said...

Bagus la bro... memang rajin buat pelaburan di sana sini....

mamaNoriz said...

masuklah ASD dulu, mmg dah confirm patuh syariah..

sspn ni klu kite nak ada loan ptptn utk anak nanti kan...

Nur Fannun said...

sng cite baik simpn kt tbung aji, zakat dibyr..so, xpyh fikir byk.

Anonymous said...

Dekat CIMB pun bagus untuk long term. 13 tahun dapat 316% return. Patuh Syariah.

Info lanjut :
http://cwainvestment.blogspot.com

am said...

alhamdulillah.. badan yg disebut di atas dah confirm SSPN comply shariah..
http://www.ptptn.gov.my/docs/EBULETIN%20edisi%202.pdf

CIMB unit trust pun ok juga.. for me, SSPN 3k, then balance CIMB unit trust.. yg penting patuh shariah & higher returns..