Pages

Friday, October 21, 2011

Kena Saman DBKL @Parking, Jom Tengok Berapa Kena Bayar

Beberapa hari yang lepas, in-laws datang Kuala Lumpur so lepak le kat my house. Oleh kerana ada kuota untuk parking kat situ dah habis so kenalah parking kat luar. Nasib tidak baik, pada hari terakhir kenalah saman oleh DBKL sebab parking tempat yang tak sepatutnya.

So dapatlah notis kompaun, kesalahan di bawah kaedah 12(4) atas kesalahan "kedudukan atau keadaan kenderaan mungkin atau menyebabkan bahaya, halangan atau kesusahan tidak diduga kepada pengguna-pengguna jalan lain".

Cari info kat internet so jumpalah tulis broframestone.

Kat atas ni saya ambil extract mengenai kadar kompaun mengikut tempoh bayaran. So kesalahan 12(4) tu kalau dibayar dalam masa 1-15 hari @RM150, 16-30 hari @RM200 dan 31-60 hari @RM300.

Kalau tak silap boleh buat rayuan dan dapat diskaun. Nanti saya akan cerita ya lebih lanjut mengenai pengalaman bayar saman kat DBKL nanti. Jom tengok adakah anda kena saman DBKL?

11 comments:

velasrizal said...

jgnkan keta, moto pn kene parking tepi camtu

mamaNoriz said...

betul, leh dpt diskaun klu merayu...

gi je lah merayu, membazir je byr byk2...huhu

rasp said...

harus buat rayuan utk diskaun...

eT said...

hehe...kene saman mmg xsnng dok...

hazman aka species1980 said...

whoaaa... memang banyak siot kadar saman tue...

fiza said...

Amoboi...siap ada tempoh masa tu. Buatnya kena saman time org belum gaji, azab lah nak bayar.

icee-yah said...

hari tu kwn pun ade kena saman sbb same..tapi by polis bukn dbkl..

KiD said...

adeeh... aku pun ada saman dbkl.. hahaaa

Nazatul shima said...

hehehe..dlu penah kena..saman 5 hengget je..tpi x g byr pn..ihihihi...:P

Anonymous said...

Parking kat Hong leong bank,bersebelahan median tuanku,jalan
TAR,bukan halang laluan pong,Siap letak susun,lagi,rapat2 kat dinding pulak tu...adakah kena saman jugak...emmm...isnin nie,terbang rm2
00...huhuhu...(lain kalau aku,letak betul2,laluan,tengah2,orgramai ,lalulalang),ini,kat tepi sudut ...tak halang laluan pun...

Anonymous said...

aku kena saman park motor dgn polis traffic 29/05/12 .. pergi check saman kat balai traffic jalan tun hs lee kena rm 100 untuk motor..klau kereta 150.Ingat dlm rm50 je tp rm100..melampau btul!!