Pages

Wednesday, October 26, 2011

Apa Maksud "Stay Hungry. Stay Foolish" Steve Jobs?

Siapa tak kenal dengan Steve Jobs? Sebut aja produk Apple mesti teringatkan Steve Jobs. Beliau telah meninggal dunia pada 5 Oktober 2011. Just nak share mengenai ucapan Steve Jobs pada tahun 2005 di Stanford.

Dalam ucapan terebut beliau menyentuh 3 kisah iaitu "connectin the dots", "love and loss" dan "death". Di akhir ucapan beliau mengulangi perkataan ini, "Stay Hungry. Stay Foolish". So apa makna perkataan-perkataan ini? Inilah contoh yang saya dapat from google:
  • Lakukan kerja untuk mendapatkan sesuatu berbanding dengan suka complaint
  • Lakukan sesuatu perkara dengan pelbagai cara walaupun anda gagal
  • Bekerja keras untuk mendapatkan sesuatu perkara yang kita ingini
  • Jangan berpuas hati dengan apa yang kita dapat, selalu berusaha untuk mendapatkan yang lebih baik
  • Selalu mencuba walaupun orang lain cakap perkara tersebut adalah mustahil
  • Keluar daripada kepompong kehidupan selesa
  • "Hungry" bermakna mahu sesuatu yang lebih dan "foolish" bermakna membuat sesuatu perkara tanpa berfikir mengenai risko. Kalau kita campur dua perkataan ini maknanya hidup hanya sekali, buat sesuatu perkara yang bermakna dan dapatkan sesuatu yang kita mahu walau apa-apa pun
  • Jika kita "hungry" dan "foolish" kita tidak kisah untuk belajar. So belajarlah sesuatu yang baru
Bagi saya setelah kita selesaikan sesuatu perkara, lakukan perkara yang lain, jangan hanya berpuas hati dan terus lena dalam kesenangan. Di samping itu, belajarlah perkara baru.

11 comments:

n@m@n said...

falsafah orang berjaya memang hebat!!

eelobor said...

satu motivasi

velasrizal said...

he inspires a lot of people

Kasapsky said...

betul.. keep doing it even your feel being foolish. Nak ikutkan cakap orang memang xjadi. So cubala sedaya upaya sebab the stronger power bukan terletak pada physical dan kebolehan, tetapi pada hati yang tidak pernah giveup. bak kata naruto "i will never giveup event you kill me, because this is my ninja way"-naruto-

Myvitrd said...

nilah dia falsafah contoh.. sebab tu Steve Jobs berjaya dalam kerjaya hidupnya..

Suka dengan falsafah "Jangan berpuas hati dengan apa yang kita dapat, selalu berusaha untuk mendapatkan yang lebih baik"

Yang baik dijadikan contoh.. yang buruk dijadikan sempadan

hazman aka species1980 said...

Sentiasa mahu belajar dan mencapai yang terbaik adalah bagus untuk semua orang...

Kyuubi said...

antara org2 yang hebat pernah hidup. Falsafah org2 hebat mcm dia ni mmg lebih dr org lain.

Denaihati said...

kena kena ikut kalau nak berjaya

JMR said...

mendalam maksudnya tu..kena fikir directly, ngan indirectly..moga leh jadi pedoman utk berjaya seperti steve..

siti murni said...

This is really inspired! Memang logik..

tq for sharing...

amirah said...

very inspiring indeed..RIP steve jobs..