Pages

Thursday, November 17, 2011

Macam Mana Nak Hias Bilik Anak Lelaki?

Anyway since Danish dah nak masuk 10 tahun, kitaorang fikir nak pisahkan tempat tidur dengan Afiqah dan bilik ini dah dikosongkan sepenuhnya. By the way, bilik ini berkeluasan 10 kaki X 10 kaki or 305cm X 305cm.

Bagi yang ada pengalaman, apa kata share kat sini, macam mana nak hiaskan bilik untuk anak lelaki dan berapa anggaran kos yang diperlukan untuk barang-barang dalam bilik ini.

18 comments:

Mr. Z dan Mis N said...

letakkan meja study..rak baju die..katil..dan ape lagi yer...

hehehe
Jemputan khas singgah ke blog chegu zubirBLOG CHEGU ZUBIR
Santa 2011 xpakai rusa dah...dia pakai..
soalan killer buat lawyer
Libresse boleh jadi anak patung
RM 30 Shopping voucher

MyZone~theUn4given said...

letak jer motor sebuah kat dalam tu..hihihi..kalau budak,letak katil bentuk kereta..corak cadarnya sy suggest yang simple2 je...:)

eelobor said...

cepatnya masa berlalu...besar doh anok demo

ejaMaria said...

wah... bestnye... saya suke buat deco-deco bilik gini... pun tengah planning nak buat bilik anak lelaki...

dinding - klu budget banyak bole letak wallpaper... klu tak, guna cat... buat 2 tone kaler dgn buat mural kat wall pun cantik... tak pun cat dinding belang2 mcm zebra strip 2-3 warna pun cantik... tengok web cat ICI, Colorland, Mr.Paintman, diorg selalu ada idea main kaler....

lampu - bole letak lampu gantung dgn lampu dinding - tengok kat ikea diorg letak lampu dinding bentuk bulan bintang... cantik mcm kat angkasa lepas...

katil - saya tak suke sangat katil yg bentuk2 mcm kereta tak fleksibel utk sampai dewasa... beli katil biasa cukup yg penting kukuh sbb kanak2 kdg2 suka main lompat-lompat... lepas tu main dgn cadar + comforter yg ada corak kartun yg anak suke... cukup...

langsir - pilih yg plain color klu wall dah buat mural atau cat banyak kaler... kalau dinding cat satu kaler je... langsir buat yg corak-corak - tengok kat ikea corak fabrik langsir dia cantik...

perabut - meja, kerusi - optional... almari baju perlu... yg ni pilih ikut kemampuan... tp jgn beli yg murah2 sangat sbb selalunya tak tahan lama... klu mampu buat la built-in wardrobe terus... lantai klu letak karpet pun best... cari yg plain cukup... cermin muka kena ada... walaupun bilik anak lelaki... ;p


eh... panjang plak komen... sori... sharing is caring kan... ;p

KiD said...

katil single, rak baju, meja study.. simple je.. bagi ada ruang sikit kat biliknya tu

rasp said...

bertemakan kegemaran dia...
bola, kete, baseball etc...
tanyalah pada tuan bilik sendiri...

Myvitrd said...

Pengalaman aku takda.. tapi aku pernah duduk dengar ceramah Eric leong dia kata kalau nak hiasa bilik anak.. first kena tanya anak tu dia suka warna apa.. jagan tanya berkali2 sebab budak ni biasanya akan bagi jawapan yang berbeza.. so tanya sekali je..

Bab cat jelah aku tahu..

Kalau perabut tu.. aku rasa letak satu katil single.. meja tulis dan lampu.. jgn letak komputer bro.. nanti dia orang tak study pulak dok main games je pulak.. heheehe

Sekadar pandangan je

fiza said...

Saya pon tak habis hias lagi. Baru cat, pastu ada meja & kerusi utk aktiviti, ada shelf utk buku².

Ala bro...searh jer kat tenet, byk idea nnt utk deco bilik anak lelaki ☺☺

Jom baca:

Wordless Picture yang membuatkan Air Mataku Bergenang

Cash-Out Pertama NUFFNANG...Akhirnyaaaaa...

Wordless Wednesday #8: Hobi Saya....

DOA SUPAYA SUAMI SETIA HINGGA KE AKHIR HAYATNYA

pena rozie said...

Letak jer meja komputer katil gan almari...

amirah said...

kalau anak lelaki kena letak benda2 yg maskulin la kan bro nik..tapi saya rasa ikut la bujet..tp perabot2 basic tu mestila kena ada..katil, almari dengan meja study ke

Ardini Humaira said...

hehe dni belom ada pengalaman lagi :D

mamaNoriz said...

pengalaman sya yg ada 2 hero kecik ni..

bilik tu sya baut 2 kaler..

belah atas sama biru cam Abg.Nik cat tu dan bawah sya buat hijau bealng dgn putihh...

ramai puji cantik dan ramai ingat wall paper padahal husben cat sendiri..
saje uat style belang utk ceria kan dan separator utk atas bawah antara belang hijau dgn biru tu sya letak wall paper gambo kartun...

pastu drill sendiri rak kayu sekeping tu utk buku2...

then ada papan Dart utk mereka main...

sya nak gak post gambo kat blog tapi lum smepat dan segan lak...hehe

e.l.i.s.s.m.i.e said...

bestnya deko sendiri bilik utk anak bujang. teringat pulak tengok astana rumah rizalman hr tu, dia buat theme football tak silap kat bilik anak lelaki dia.

Anne said...

Feature wall - blue dah cun. letak study table, wardrobe & katil,bilik tido jgn crowded sgt.

Mak Lagenda said...

Kat kedai perabot bnyk katil yg cantik2 utk boy like katik double decker mcm bas ka, mcm keta batman ka..mmg gila tgk katil2 tu.

Pastu, leh pilih katil yg siap dgn meja study dan laci2 pun ada. Cer tgk..

iza said...

Assalam...
Belum ada anak lelaki lagi...Biasanya letak perkara asas dulu kot..

cikgu isza said...

Saya pun ada 3 anak lelaki dan masih tak tahu camna nak susun atur bilik mereka (kes asyik disepahkan ajer)

sawaNiLa said...

kalau bilik kecik..blh carik katil yang tinggi mcm kat IKEA, pastu bawah katil boleh letak meja study, rak, komputer...ruang yang lebih boleh buat tempat lepak...