Pages

Friday, November 11, 2011

Long URL?

Sebelum ini banyak yang memperkatakan mengenai cara untuk kita pendekkan URL. Tapi apa yang saya nak cerita kat sini ialah macam mana kita nak tahu URL yang sebenar daripada URL yang pendek.

Ini sangat penting agar sebelum kita klik URL yang telah dipendekkan, kita tahu website mana yang akan kita tuju. Ini juga dapat mengelakkan daripada masuk ke website yang entah apa-apa or mengelakkan daripada ditipu kelak.

Caranya mudah:
  • Masuk ke LongURL

  • Masukkan URL yang pendek sebagai contoh http://bit.ly/umlcDb

  • Lepas tu klik "expand"
So kita dah tahu apakah URL sebenar dan sedikit info mengenai website tersebut. So kalau berminat dengan link tu, bolehlah kita klik untuk pi sana. Selamat mencuba.

9 comments:

Luqman Hakim said...

nice tips bro.!haha

hazman aka species1980 said...

whoaaa....bagus nie boleh kita siasat link tue in advance yea...

Myvitrd said...

Bagus juga info ni bro.. kekadang tu aku teragak2 juga nak klik link pendek tu.. mana tahu sekali klik virus rupanya..

lagenda said...

Gud sharing Nik...thanks!

Eyriqazz said...

thanks bro..aisehh,silap la rupanya tanggapan eden sebelumni..hik3...

nuyin2u said...

good sharing...

eelobor said...

selalu kat dalam twitter dia keluar url yang cam gitu kan?

KiD said...

yes.. bagus info ni.. leh aku cuba! :)

iza said...

Assalam..
thanks kongsi info ni..kadang2 takut jgk nk klik bila tgk link yg pelik2 nih..