Pages

Thursday, January 19, 2012

Dah Tukar Tayar Continental CC5

Ingat tak baru-baru ini, saya nak tukar tayar kereta so calon-calonnya adalah di antara Continental dan Goodyear. Selepas mengambil kira pelbagai sudut, so pergi le kedai tayar yang terletak di Jalan Genting Klang, Setapak.

Beginilah keadaan tayar yang saya guna sebelum ini iaitu Continental CC1, boleh nampak memang dalam keadaan teruk.

So belilah Continental CC5, 195/60 R15 88V.

Ianya agak lembut dan inilah bunga tayar.

Tayar di diperbuat dalam minggu ke 46 tahun 2011, so dalam bulan Oktober / November tahun lepas, so baru lagi. Kalau tak silap jangka hayat tayar lebih kurang 5 tahun dari tarikh diperbuat.


Kat sini or mana-mana tempat bila kita tukar tayar, alignment dan balancing diaorang bagi free. Macam kat kedai ini, benda alah ini digunakan untuk balancing. Ianya bagi mengelakkan bergegar semasa kita memandu. Alignment pula nak bagi lurus.

Benda alah kat atas tu dilekat kat rim kereta.

So untuk 4 tayar dan plus adjust camber, lebih kurang RM1,000. Pas ni kena buat alignment selalu maybe setiap 3 bulan bagi menjaga tayar. Tak le tayar makan tepi nanti. Nak tahu pasal alignment boleh baca kat infokereta.

15 comments:

Myvitrd said...

Standard bro aku tahun lepas tukar tayar je RM1k... sebiji 250.. rim 16 inci...

sekarang tayar memang penting.. biar mahal sikit sebab tu keselamatan bro

Bo the Nerd said...

Good job bro! Aku pun nak kena tukar tayar & dgn servis sblm akhir bulan ni. Wife kena drive, aku naik public je senang.

amirah said...

lawa rim..hehe

Mak Lagenda said...

Nik pki rim 15 ke tuh? Mmg rate biasa la tuh klu tukar 4-4 tayar sekali gus. silap2, lebih lg mau ada..

Klu rim 17?? 18?? Laaaaagi nangis nak beli sebijik tayar..ahahaha

eelobor said...

bab enjin, tayar & brek memang aspek paling penting kerana di situlah peratusan yang tinggi untuk berlaku sesuatu kejadian yang tak di ingini.

Haris said...

Rasanya brand Continental ni sure harga mahal tapi mmg top quality punya. Tapi kurang mampu la pulak..
Tulah pasal ingat gaji ni nak ambik 4 biji.
Macamna dgn performance Goodyear bro?.

Noniey said...

asya pun baru tukar tayar..tp xsempat wat suvey..r17..selamat sudah

Syazwan said...

boleh bagi alamat kedai? detail? nk tukar lagi 3 biji CC1 ni.. nk pakai cc5.. sebiji dah pakai cc5. hehe

Sharinginfoz said...

syazwan: boleh rujuk resit kat atas tu

Anonymous said...

CC5 di shah alam..section 15... 15/55/195 RM 195/pc ... baru tuka smlm.. quite murah

Ridzuwan Ayeop said...

Nak cari tayar? Cuba website http://mytayar.com

Ada 20 kedai di kawasan Lembah Klang yang feed harga kat website. Harga yang dipaparkan dah masuk balancing dan valve. Free alignment kalau beli 4 tayar.

Confirm tak kena tipu dengan kedai sebab semua terms + conditions dah dijelaskan di website.

Anda hanya perlu masukkan spec tayar terus ke website. Website akan menunjukkan info mengenai offer dari Network Workshops kami. Anda boleh pilih apa yang penting untuk anda samada harga, lokasi, jenama atau model tayar.

Website akan pantau kedai supaya mereka tak menipu customer website. Anda hanya perlu bayar 5% deposit online. Lepas tu website akan hantar email info mana nak pergi. Balance 95% bayar terus kat kedai.

Nak cari bateri dan package service kereta pun ada...

Zulhelmi mohd nasir said...

Baru tuka hari ni di putra kajang. Rm175.tuka 4 terus. Siap balancing n alignment, rm750.tayar tahun 2015

Nor Zawani said...

Saya kena rm185 total rm740 ,free alignment. 4 tyar semua tkr...mmg lancar ja

lavender biru said...

Nama kedai bro?sy nk tukar tayar jgk nie memandangkn nk travel balik kg..

lavender biru said...

Kat mana cik tukar tayar? Mksd sy nama kedai..hehe