Pages

Friday, November 20, 2009

Siapa nak RM100,000 (Bank Islam - Al-Awfar)


Memang sangat kreatif Bank Islam ni..... Apa taknya sebelum ni mana ada bank Islam lain buat peraduan / cabutan bertuah macam ni...... Caranya ialah anda perlu simpan at least RM100 bagi akaun simpanan-i Al-Awfar dan setiap RM100 melayakkan anda mendapat 1 penyertaan secara automatik.....

So hadiah utama ialah RM100,000 dan cabutan akan diadakan setiap 3 bulan.... Maknanya kalau anda simpan RM1,000 anda akan mendapat 10 peluang tapi jika anda tidak dapat anda akan mendapat pembahagian keuntungan (macam interestlah kalau conventional banking) tapi memang tak banyaklah almost nothing..... Maybe anda akan dapat 40sen setahun bagi setiap RM1,000 dan kalau anda simpan kat normal akaun maybe anda akan dapat RM11.00

Macam tu le lebih kurang tapi saya berpendapat bank akan mendapat lebih keuntungan hasil daripada pengenalan akaun Al-Awfar... sebagai contoh..... Let say dalam masa 3 bulan Bank Islam dapat kumpul RM100 juta daripada pelanggan.. So pembayaran keuntungan based on 0.04% setahun ialah RM10,000 sahaja berbanding dengan normal akaun yang memberi keuntungan sebanyak 1.1% setahun ialah RM275,000...... So perbezaannya ialah RM265,000 (RM275K - RM10K) dan setelah ditolak dengan hadiah keseluruhan sebanyak RM175,000, bank akan mendapat keuntungan sebanyak RM90,000 (RM265K - RM175K).....

So perhatikan, memang apa-apa benda yang bank lakukan, profit is the main consideration......

7 comments:

Ryehanna said...

dah bls klik2 jgk ;)

Alimaz-Kembara Terasing said...

salam ziarah.....rugi la kita....baik buat simpanan biasa saja...

miss nina said...

semua bank sekarang berlumba2 perkenal skim simpan dan menang. maybank dan cimb memang fight la. bank islam pun kena juga ambil peluang ni.

Solehah said...

owh..bru tau pasal skim ni..sbb saya simpan dlm akaun biasa saja..

Sharinginfoz said...

ryehanna: thanks nanti dtg lagi...

alimaz: yalah memang rugi tapi ada potensi menang RM100K

miss nina: yalah dah menjadi trend bank2 buat mcm tu untuk mengalakkan org ramai menabung

solehah: hmmmm macam tu le lebih kurang.....

maa said...

Salam, kalau nak kira statistik peluang untuk menang memang 0.0001%..100k yang diBESARkan..berapa JANGKAAN pulangan yang penting..Duit tu melabur apa?? SEMUA tu GIMIK..kita akan SYOK SENDIRI..

Sedangkan ada tempat pelaburan yang memberi pulangan yang lebih baik..contoh saya SIMPAN (MELABUR) dalam koperasi HPA..Dividen dibayar 2007:10% dan 2008:14%..Jangkaan 2009:15% (Projek Terkini RFC..

utk anak Selangor..Koop Yayasan Sngor bayar 20% DIVIDEN!

Dan banyak tempat lain yang asalkan PELABURAN HALAL..dan PRODUKTIF..

Sharinginfoz said...

maa: thanks for your view on that... of course i also do not encourage that but if you want to try why not......

investment / saving in co-op is one of the way to diversify..... selagi ianya dapat menjamin pulangan yang consistent dan yang penting ianya sah dari segi undang-undang.....

thanks for the sharing....