Pages

Sunday, November 22, 2009

Jual Burger Boleh Jadi Mewah Ke?????


Malam semalam aku pi le beli burger, biasalah sebiji burger ayam RM2.50.... Guess what tak sampai 5 minit berada di situ, rasanya lebih 30 bijik burger orang order.. Hmmmm burger dia memang sedap, daging tu dia belah dua pas tu pulak letak mayonis dan lada hitam in between....

Rasanya dalam satu hari, dia mula jual kul 5 petang maybe sampai kul 1 pagi kot..... adalah 200 or 300 bijik terjual... Paling koman pun aku rasa setakat 100 bijik tu sure habis.... Hmmmm bayangkan untung bagi sebijik dapat RM1.00 to RM1.50 so dalam seminggu setakat RM1,000 tu senang2 aja kot..... Hmmmm kalau sebulan kiralah berapa RM4,000........ Banyak tu, income tax tak payah bayar.....

So kalau nak berjaya dalam apa-apa business yang penting ada 4P.. Apa ke benda 4P tu......????
  1. Product (barang) - ni kalau macam burger ni mesti unik compared with other burger... Yalah what makes your burger is better than someone else.... So mesti sedaplah.....
  2. Place (tempat) - lokasi mesti strategik yalah takkan nak jual barangan kat tepi tong sampah kot.. Satu lagi kalau boleh jauhkan dengan pesaing-pesaing lain.. Lagi kurang pesaing lagi bagus, so customer kuranglah pilihan....
  3. Price (harga) - mesti berpatutan, yalah takkan nak jual burger sampai RM5.00 sebijik kot.. Tapi kalau ur product to memang dah establish, jual mahal pun orang beli... tapi secara ethicalnya margin keuntungan yang berpatutan perlu bagi setiap penjual... Yalah mentang2 ramai pelanggan main belasah aja....
  4. Promotion (promosi) - ini juga sangat penting, tak kisahlah promosi letak banner ke... mulut ke mulut ke atau apa-apa yang patut, yang penting customer tahu tentang kewujudan ur product......

15 comments:

Mas Putri, said...

meniaga kecil2an kalau pandai manage duit, boleh kaya.. burger ni salah satunya, lah.

sayangnya, bila org yg meniaga kecik2 ni, income banyak tapi berbelanja pon banyak juga. duit income tak pandai diuruskan. sudahnya, mereka meniaga tak lebih dari pernaiagaan sara hidup sahaja, tanpa inisiatif utk berdaya lebih maju.

that's why kita lihat org yg meniaga kecik2 ni jarang nak pergi lebih jauh, at least dr gerai upgrade ke kedai ke, even sewa sekalipon (sewa kedai selalunya lebih untung berbanding beli). bila dah stabil, baru lah boleh berkira-kira utk membeli kedai ataupun buka cawangan lain pula.

Liyana said...

burger "otai" dah kaya sekang...
oh! bila lah i nak kaya..
haha

ezzati said...

mmg..kalo buat betul2 apa2 pn mmg lumayan lorrrr...

p/s: tips b'guna tu..

meo188 said...

sy suke beger... xleh jual beger.... nanti sy yg mkn

Sharinginfoz said...

mas putri: yalah apa yang penting kan, bila dah dapat untung banyak kalau boleh simpan sikit untuk future expansion.....

liyana: saya dah banyak kali nak try otai burger tapi tak berkesempatan....

ezzati: yalah memang lumayan, just share sikit2 apa yang saya tahu...

meo188: he he he saya suka juga burger...

Dayung Serian said...

kdg2 burger yg diaorg jual kt tepi2 jln tu sedap lagi dr burger yg kat fastfood:) Kena utamakn kebersihan jgk..br ramai pelanggan nk dtg beli.

**burger...letak mayo banyak2 sedap or beef cheese...feveret Dayung tu:)

otteck45 said...

Kalau korang suma berkesempatan ke Jitra, Kedah cuba lah burger Lebai. The best burger (stall category)ever had. Skrg dh ada cawangan lagi.Start dengan satu stall satu dapur, skrg dh 3 stall 5-6 dapur. Hebat tak? Rahsianya? Rasa burger tu sama ja dari zaman aku sekolah, sampai la dh anak sorang. Cara memasak yg ikhlas, PR yg terbaek, servis yang cepat. Jangan lepaskan peluang !!!

http://fikrirais.blogspot.com/2009/06/lebai-corner.html

Sharinginfoz said...

dayung: memang betul kebanyakkannya lagi sodap..... kalau dpt free lagi bagus.....

otteck45: hmmm thanks dah pi tengok ur blog..... yalah jual kena ikhlas kan... baru rasanya sampai ke burger

Uchiha_Itachi said...

Memang Sedap... Klu Bgi Free lgi Sodap

Tengkolok Hitam said...

Dulu aku pernah gagal dalam berniaga burger..huhu

JMR said...

4P ek..hehehe..kena gk wat SWOT analysis kan..manage biz btol2..mesti boleh kaya la..insyaAllah..

Sharinginfoz said...

uchiha: memang sodap.....

tengkolok: hmmm pengalaman yang penting kan...

jmr: wow, swot analysis...... bagus2..

Kaseh NazLieza said...

thax for ur info..mmg dlm perancangan nk buka satu kdai burger gak..gara2 minat memasak n suka mkn burger..ehehehe

Anonymous said...

jual burger mmg boleh mewah....tokey burger habib yang sedap kat taman melati tu dengar cerita ada 2 unit kondo kat melati utama. unit kedua tu rega ratus2 ribu...fuh!

neo said...

4P.. good info