Pages

Saturday, November 7, 2009

Komen Mengenai Bajet 2010


Berikut ialah komen-komen mengenai Bajet 2010:

Kad Kredit
  1. Juk: sedihnya pakcik.. kalau gitu kena pi cancel la kad kredit sebelum thn baru huwaaa!!!
  2. en sesengat: ni yg pakcik sesangat x setuju nih.... pakai card telefom jla pasnih....
  3. iriene: sedihnya, sepatutnya 2 kad pertama dikecualikan. Kad tambahan sahaja dikenakan cukai... susahlah mcm ni sebab 1 banyak 0% instalment purchase, mcm mana nak langsaikan hutang sebelum cancel kad.. pening.... pening!
  4. Anon: Good write up. Tak pernah i fikir dari segi ini yang kerajaan akan mendapat 450 juta.
  5. Kura: Asalkan kita pandai menggunakan kemudahan kredit card ni, rasanya takde masalah dan banyak keuntungannya.. contohnya, saya guna hampir 80% perbelanjaan menggunakan kredit card maybank, dengan emudahan maybank2u saya dapat lihat bila charge di update dan terus bayar... Saya tak bawak cash banyak, dan siap dapat duit lagi.. pada saya senang je, siapa yang takde kawalan diri, tak payah kredit card pun boleh lingkup..
  6. Anon: yang dipersoalkan hanyalah pemegang kad kredit saja, bagaimana pulak nasib pekerja yang bekerja di syarikat kredit kad.. Kalau semua nya canx, mana syarikat nak ada pendapatan seterusnya ini boleh menjurus kpd pemberhentian pekerja
  7. ckinleng: Bank boleh absorb tetapi govt takkan membenarkan ini berlaku... Tapi saya rasa bank boleh absorb dengan cara lain seperti cash rebate yang lebih banyak.. he he

Subsidi Minyak
  1. Of Travel: takpe.. kereta aku kereta kancil.. harap2 ler.. dapat minyak murah
  2. Anon: Psl mechanism untuk control subsidi ini aku nk cerita sket la untuk rakyat jelata.. last year cmpny aku antara 7 cmpny yang proposed mechanism tu...... Mcm2 yg dtg dgn technology mykad.. touch & go, bio metric & etc.. aku plak dgn special device yg mmg x blh disalah guna oleh rakyat.. sbb yg lain tu base pda kad... panel yg buat saringan tu mcm2 level, dari decision level sampai lah technical level.. smua akui bila citer kad je mmg senang sgt2 passing pada sapa2 & salah guna... kesemua panel yg judge aku punya system plk agree mmg x leh nk salah guna sbb device aku tu mounted kt tangki kereta, skali cuba detached terus damage & have to pay for penalty
  3. yus: anon, kalau nak pasang device baru, sapa nak bear all the cost? makin leceh la nampaknya..... kalau govt ecide guna mykad, mcmana pula untuk yg guna credit card?
  4. Mas Putri: Bagus sistem ni diadakan, dah lama dah terfikir sistem mykad ni.. sbnya, rakyat asing pon turut sama menikmati subsidi kita, mcm mana beban kerajaan tak tinggi?

Sistem Pengangkutan Awam
  1. salahuddin: Satu usaha yang baik drp kerajaan dgn menambahbaikkan perkhidmatan pengangkutan... saya terasa kesan penambahbaikan ini slps PM kita turun padang merasai sendiri perkhidmatan star lrt dari plaza rakyat ke masjid jamek tempoh hari.. tempat seperti masjid jamek, imbi, kl sentral.. memang sesak.. dengan adanya, penambahan train ini, kurang sikit bebanannya..
  2. Johnny: kerajaan kena buktikan dulu bahawa sistem pengangkutan kl telah bertambah baik..

Cukai - GST
  1. Abd Din: abgdin jemu dgn cukai2 ne.. yg pandai dgn senang lari cukai.....

Rumah Terbengkalai
  1. Faizal: aku percaya ramai yg menjadi mangsa keadaan seperti nie. kesian, byr duit bulan2, tapi apa dapat.... kasihanilah dorang2 ni.... ada yg berpendapatan di bawah kemiskinan, ada yang atas pagar, ada yang lintah darat (merujuk kepada sistem perbankan, yg dia tahu setiap bulan call, hantar surat, suruh bayar...amender? projek pun status terbengkalai..... melihatkan kawanku... 8 tahun bayar.. yang ada.. struture shaja.. pastu hutan banat keliling projek... langkah terbaik dari kerajaan untuk berbakti kpd masyarakat
  2. zool: betul tu, cuma diharap ini mampu memberikan kesenangan kepada rakyat

3 comments:

[z@ck] said...

no komen..
dgr kata elaun student di oversea pn bakal direduce..gawat..

Sharinginfoz said...

zack: i do not think that govt will reduce the allowance

hBz said...

no komen jg..kononye nak ckp harge di luar jauh leih tinggi. memang la. diorang negara maju. mak cik cleaner pun gaji 2000..hurmm..

open hack clicked! +_+