Pages

Monday, November 16, 2009

Jangan Pinjam Along....

Hmmmmm, semua dah tahu pasal along kan, alah pemberi pinjaman haram..... Walaupun terdesak macam mana elakkan perkara ini.... Bukannya apa sebab banyak keburukan drp kebaikan..... Contohnya dari segi ekonomi... kadar faedah yang dikenakan sangat tinggi.. terlalu tinggi even lebih tinggi daripada kad kredit sebanyak 18% setahun.......

Satu lagi masa nak pinjam tu kiranya mudahlah tak perlu penjamin, lepas tu kena ugut, kereta / rumah kena simbah dengan cat, hidup tak senang..... dan macam-macam lagi........

Tetapi ramai yang pinjam dengan along, sebab nak pinjam kat bank susah, bayangkan kena letak cagaran le.. penjamin le..... nak tengok bukti gaji le... macam2 lagi.... yalah kalau berniaga kat pasar ke pasar malam ke susah le kan.....

Tapi..... ada juga along yang berhemat suka tolong org tapi tak banyak kan... mungkin persepsi org mengenai along tak berapa bagus sekarang..... Dalam berita ada juga along yang kena khianat kepada peminjam.... yalah kalau dah pinjam tu pandai-pandai le bayar.... ada apa kes along kena pukul........

Apa-apa pun yang penting kita cuba hidup mengikut kemampuan kita......

8 comments:

IMCurtain said...

Sekarang nak pinjam duit kat bank dah makin susah, tu yang ramai pilih Ah Long. Tapi risiko terlalu tinggi. Silap2 nyawa melayang!

Jom Promote Your Blog Here: IMCurtain.com

Sharinginfoz said...

IMCurtain: memang betul, susah nak pinjam dr bank terutamanya waktu sekarang

atreyu strange said...

Memang tidak dapat dinafikan, nak buat pinjaman dari bank agak sukar, dan interest juga agak tinggi. Tapi kita kena tahu yang mana terbaik untuk kita dan keluarga sebab banyak kes along sekarang ni, kalau peminjam tak bayar, keluarga pun diugut sama.

Sharinginfoz said...

atreyu: memang betul, tapi cubalah cari jalan lain since kita akan susah nanti kalau terus pinjam ngan along

Dayung Serian said...

setuju..setiap masalah mesti ada penyelesaiannya. sesetengah tu, yg cepat give-up, tu yg terus jumpa along sbb dah buntu.

Sharinginfoz said...

dayang: tiada jalan singkat kan, berfikir dengan mendalam sebelum melakukan sesuatu

Dayung Serian said...

ingatlah orang tersayang hehehe...

Sharinginfoz said...

dayung: yalah kalau tak kisah diri kita pun fikirlah org lain kan??