Pages

Monday, November 23, 2009

Most Valuable Brands 2009 (Jenama Paling Bernilai 2009)


Adakah anda tahu jenama apakah yang paling bernilai pada tahun 2009 di Malaysia??? Berdasarkan The Edge (ni kiranya suratkhabar mengenai business / economy yang diterbitkan setiap minggu), jenama paling terkemuka ialah Public Bank, Maybank, CIMB, Celcom dan Parkson (top 5).........Hmmm memangkan 3 daripada 5 tempat teratas ialah bank.. Memang kita tahulah bank banyak membuat keuntungan........ Lain-lain syarikat yang worth to mention ialah Astro (8), Giant (13), TV3 (18), Airasia (19) danBonia (30)....

Kriteria yang digunakan untuk menentukan "most valuable brands" antaranya adalah jenama tersebut mestilah atau dimiliki oleh syarikat yang disenaraikan di Bursa Malaysia atau Bursa luar negara... Seterusnya jenama tersebut mestilah made in Malaysia sekurang-kurangnya 10 tahun...

So bagi jenama antarabangsa, di dalam senarai top 30, 18 adalah daripada Amerika Syarikat, memang seperti yang kita jangkakan..... seperti coke, McDonald's, Disney, Pepsi dan Nike.... Negara lain yang berada dalam carta tersebut ialah Jepun (Toyota, Honda dan Sony) dan of course telefon yang anda pakai Nokia (Finland).. Bayangkan negara yang kecil seperti Finland berjaya mengeluarkan jenama yang mana seluruh dunia memilikinya....

Untuk kita fikirkan... bilakah negara kita dapat mengeluarkan satu jenama yang mana bila disebut seluruh dunia akan mengenalinya.... Saya rasa Airasia boleh mencapai status itu suatu hari nanti tapi masih jauh perjalanan............

2 comments:

Framestone said...

Air Asia dah pergi jauh sangat dari brand2 len di malaysia....

Maybank pulak tengah berusaha...

Petronas pulak tengah bertapak... tp masih awal

Harap pada 1Malaysia F1 Team je la untuk promote brand malaysia.. itu pun kalau dapat tahan sampai akhir musim

out of topic--> sape cakap tiada musim he...23x sentiasa ada musim... boleh je nk lepak kat blogbro tika bosan2

www.broframestone.com

Sharinginfoz said...

framestone: memang jauh tapi b4 this pun banyak org tak percaya yang airasia boleh sampai ke tahap sekarang kan....