Pages

Monday, November 9, 2009

Peraturan 72????


Apakah yang dinamakan Peraturan 72??? Ianya untuk menentukan berapa lama diperlukan untuk wang anda menjadi dua kali ganda....

Contohnya anda ada RM1,000 dan dividen / keuntungan daripada pelaburan anda ialah 6% setahun.... So jika anda tidak mengeluarkan keuntungan tersebut dalam masa lebih kurang 12 tahun wang anda akan menjadi RM2,000.

Macam mana ingin mengira? Senang sahaja 72/6 = 12 tahun. Ianya sebagai anggaran dan boleh dikatakan tepat le juga.. Kalau tak percaya cubalah kira sendiri....

Satu lagi ianya boleh jga digunakan bagi contoh ini... Anda ada duit RM5,000 dan anda ingin tahu berapa pulangan daripada pelaburan diperlukan jika anda mahu wang tersebut menjadi RM10,000 dalam masa 4 tahun...... So jawapannya ialah 72/4 tahun = 18%. Tapi saya tak tahulah pelaburan apa yang boleh memberikan keuntungan / pulangan sebanyak 18% setahun..

7 comments:

Solehah said...

owh..pernah dengar peraturan ni..tp saya lgsung x paham..hehe..

Sharinginfoz said...

solehah: just bahagikan 72 dengan interest rate so dapatlah tahun yang diperlukan untuk wang anda berganda

JMR said...

lorr..igtkn ade petua or cara2 detail..cam best je nih..

Sharinginfoz said...

JMR: ni topik pengenalan, maybe untuk masa akan datang.....

Daud Mili said...

MLM ke nih?

suffian said...

ok, menarik tu..

Sharinginfoz said...

daud: tak le bukan MLM, just cara nak kira berapa lama masa diambil untuk wang jadi 2 kali nilai asal

suffian: thanks