Pages

Wednesday, November 25, 2009

7 Habits of Highly Effective People (7 Tabiat Orang Yang Amat Berkesan)

Pernah tak anda mendengar mengenai the 7 habits of highly effective people (7 tabiat orang yang amat berkesan) oleh Stephen R. Covey??? Kalau tak pernah saya ingin berkongsi apakah 7 tabiat tersebut...... Anyway sekarang ni dah ada tabiat yang ke 8, apa-apa pun saya share 7 iaitu:

  1. Be proactive (Jadilah proaktif / ada inisiatif)
    Maknanya di sini, kita bertanggungjawap untuk membuat pilihan dan kebebasan untuk memilih..... Contohnya orang yang tidak mempunyai sifat ini akan membuat sesuatu tindakan berdasarkan mood, emosi dan juga perasaan tanpa berfikir terlebih dahulu.... i.e. kalau anak tumpahkan kopi di atas meja, tangan kita terus naik tapi yang mempunyai sifat proaktif, akan berfikir dahulu dan membuat tindakan dengan lebih rasional...... banyak lagi contoh i.e. kalau ada sesuatu tugas kita akan merelakan untuk membuatnya bukannya paksa rela........

  2. Begin with the end in mind (Bermula dengan penyudah di dalam minda kita)
    Maknanya di sini apabila kita ingin melakukan sesuatu perkara kita bayangkan apakah output / penyudahnya, dari situ kita buatlah kerja kita.. i.e. kalau kita ditugaskan untuk membuat kek, kita bayangkan macam mana kek kita kelak, apakah warnanya, sedap ke tak.... macam mana kita nak hias.. ni macam kita berangan2 / expect apakah kesudahannya....

  3. Put first things first (Memberi / membuat keutamaan)
    Di dalam hidup kita banyak benda yang kita hendak lakukan dan kadang2 or selalunya kita tak tahu nak buat yang mana dahulu... So kita perlu tahu perkara mana yang sangat penting dan urgent / sangat segera dilakukan..... so kita buat yang itu dulu le... Contohnya, nak update blog dulu ke siapkan assignment??? He he he sendiri mau ingat le....

  4. Think win-win (Berfikir secara menang-menang)
    Untuk memperoleh efektif dan perhubungan yang berkekalan, ianya memerlukan kebaikan bersama.. So kita tak boleh fikir pasal diri kira aja... Tabiat ini berkait-rapat dengan sifat kepimpinan kita dan impak kepada orang lain.... So kalau nak buat something, jangan fikir kebaikan kita aja atau selalu beralah biarpun kita rugi.... So sama-sama untung le... Contohnya mak nak makan nasi kandar anak pulak nak makan MCD, so takkan itu pun nak gaduh so kenalah cari jalan... Apa susah sangat belilah MCD (takeaway) pas tu pi le makan kat kedai nasi kandar.... He he he macam tu le lebih kurangnya....

  5. Seek First to understand, then to be understood (Fahamilah terlebih dahulu, untuk difahami)
    Confuse, tak apa jangan risau, kalau kita nak orang memahami diri kita so kita perlulah memahami orang lain terlebih dahulu. So kat sini listening skill sangat penting... Kita tempatkan diri kita di dalam diri orang lain.... Tapi janganlah kita berpura-pura untuk memahami orang lain......

  6. Synergise (secara senangnya 1+1=more than 2)
    Maknanya output daripada kerja berkumpulan lebih banyak / baik daripada kerja seorang diri... Untuk memperoleh output yang berkesan, ahli-ahli dalam kumpulan tersebut hendaklah memahami antara satu sama lain dan bertolak ansur dan juga jangan kedekut ilmu or berlagak pandai or macam dia aja yang bagus..... So untuk mencapai ini, kita hendaklah hargai perbezaan tersebut, yalah setiap orang ada kelebihan masing-masing... so gunakan le....

  7. Sharpen the saw (Perbaharui tabiat)
    Kat sini kita hendaklah sentiasa memperbaharui fizikal, mental, spiritual dan social / emosi kita.... Yalah kita kena jagalah kesihatan dalam semua sudut kita, i.e. untuk fizikal, hendaklah melakukan exercise, tidur dengan secukupnya dan pengurusan tekanan / stress.. Bagi mental yang penting ialah membaca buku atau cara kita berfikir.... Bagi kerohanian of course ibadat kita, tidak hanya dengan melakukan solat tetapi ibadat2 lain, meluangkan masa dengan alam.. i.e. tengok bintang-bintang dan lain-lain ciptaan Allah dan akhirnya on social / emosi, i.e. meeting new people, mengeratkan lagi hubungan dengan orang yang sedia ada......

So kalau ingin mengetahui lebih lanjut bacalah buku atau benda2 yang berkaitannya......

6 comments:

Dayung Serian said...

It's a good book to read. Attended a course conducted by trainer fr our company on the topic..we even given a free copy :)

Solehah said...

owh payahnya nak dapat 7 habit ni..

Sharinginfoz said...

dayung: yalah saya pun company yang hantar kalau nak pi sendiri course mahal le....

solehah: tak apalah dapat 1 habit pun tak apalah....

anak laut said...

salam....

wah bagus buku ni..kat mana beli ni?

Nurul Hafizah said...

Salam,
Kami mengucapkan ribuan terima kasih atas sokongan anda kepada program kami. Kami kagum dengan kesungguhan dan inisiatif yang ditunjukkan dan amat menghargainya. Kami berbesar hati untuk memaklumkan program pertama untuk tahun 2010 seperti berikut :
Tarikh : 18 – 20 Januari 2010
Tempat: Pusat Latihan FranklinCovey, Petaling Jaya.
Masa : 9.00 pagi – 5.00 petang
Sila klik pada pautan dibawah untuk mendapatkan borang pendaftaran.
http://www.franklincoveymalaysia.com/pdf/Brochure%202010/Jan/7Tabiat_Jan18-20.pdf
Anda juga dijemput untuk berhubung dengan perunding kami bagi sebarang persoalan :
Email : asnija@franklincoveymalaysia.com
Tel : 013-6148634

Sharinginfoz said...

nurul: thanks.....