Pages

Tuesday, February 28, 2012

Bagus Juga Buku Wang Saku Untuk Pelajar

Pernah tak dengar mengenai Buku Wang Saku? Ianya dikeluarkan oleh Bank Negara Malaysia untuk menanam sifat rajin mencatat mengenai wang keluar dan masuk oleh pelajar-pelajar. Ianya secara langsung dapat memberi kesedaran kepada mereka untuk bijak berbelanja, cermat dan menyimpan dari bangku sekolah lagi.

By the way,buku ini boleh didapati di Bank Negara secara percuma.

Inilah contoh perbelanjaan. So kita tahu le kat mana duit kita pergi dan juga adakah perbelanjaan tersebut perlu atau semata-mata kehendak.

Tip juga dikongsi antaranya berbelanja mengikut kemampuan: berbelanja secara berhemat agar tidak membebankan keluarga.

Kalau bosan-bosan boleh cuba uji minda. Pelbagai jenis "test" ada dalam buku ini. Anyway buku ini ada 2 jenis untuk pelajar sekolah rendah dan menengah.

Kalendar pun ada tapi lagi bagus kalau disertakan sekali tarikh cuti sekolah. OKlah sikit sebanyak mengenai Buku Wang Saku.

8 comments:

Errah said...

buku ni mmg bgus sgt2..errah pun bru je beli kt mph sabtu lps..

amirah said...

memang bagus pun..

Mak Lagenda said...

Anak2 mak pun ada gak buku ni. Buku je ada, aplikasinya ilek! camne la nak berjaya gini kan..

KiD said...

bagus.. inisiatif dari Bank Negara..

Rafflesia™ said...

bukan untuk pelajar saje. untuk kite yg dah bekerja pun bagus jugak. =.=

jompot joint. syieda tag http://syiedalikes.blogspot.com/2012/02/1st-giveaway-forever-young-by-nazihah.html

nurfauzi said...

sebenarnya kalau ikut perancangan kewangan, orang tue pun kena tulis macam tu huhu.
baru nampak ke mana duit kita pergi.

velasrizal said...

bagus utk anak anak buku ni

hazman aka species1980 said...

ianya berguna untuk kanak-kanak mahupun orang dewasa macam kita nie