Pages

Monday, December 5, 2011

Macam Mana Nak Beli Tiket Flight Airasia Murah?

Mesti ramai yang tertanya-tanya macam mana nak beli tiket flight Airasia dengan murah. Jawapannya adalah beli masa jualan murah @big sale discount. Sebagai contoh semasa promosi pada bulan Mei 2011 yang lalu bagi penerbangan Feb-Jun 2012.

Jom kita tengok kisah benar Mat Kedah yang menempah 20 perjalanan dengan Airasia yang mana kos keseluruhan tidak sampai RM200. Maknanya satu hala untuk seorang tidak sampai RM10.

Antara tips yang boleh digunapakai bagi mendapat tiket murah Airasia adalah:
  • Beli hari pertama promosi, so tunggulah kat depan PC, kalau bermula pukul 12 tengah malam, masuklah waktu itu
  • Jangan pilih seat, sebab kosnya adalah RM6 ataupun RM30
  • Insurans pun jangan ambil ya, tawakkal ajalah ya
  • Bayar menggunakan direct payment (i.e. melalui maybank2u), jangan guna kad kredit atau debit sebab ada caj
  • Baggage tu pun tak payah just bawa beg masuk dalam tapi maksimum 7kg (semasa entri ini ditulis)
Itulah serba sedikit tips yang saya ambil from blog Mat Kedah. By the way, nak tahu cara beli tiket Airasia boleh check kat "Tips membeli tiket Airasia dengan murah". Tapi ingat ya tips yang kat atas tu tak boleh kita guna kalau nak pilih seat, nak bawa baggage ke ataupun lain-lain. Sebabnya, kalau kos untuk bawa baggage akan lebih mahal jika dibayar di airport jika dibandingkan dengan "book" awal-awal benda alah ini.

Kat bawah ini adalah contoh fee bagi penerbangan domestik from KL to Langkawi:

From Kuala Lumpur to Langkawi Fee
Handling Fee
Refund (per guest per sector) RM 15
Booking service fee RM 20
Processing fee RM 8
Fuel Surcharge
Fuel Surcharge RM 10
Flight change / Cancellation (per sector)
Domestic within Peninsula Malaysia RM 70
Domestic within East Malaysia RM 70
Peninsula to East Malaysia RM 100
Service Fee
Infant RM 50
Wheelchair RM 12
Sports Equipment (up to 20kg) RM 70
Conventional Counter Check-In Fee RM 10
Pick A Seat
Standard Seat RM 6
Hot Seat RM 30
Baggage Supersize (Pre-book)
Supersize Regular - Domestic (up to 15kg) RM 25
Supersize Regular - Domestic (up to 20kg) RM 30
Supersize Large - Domestic (up to 25kg) RM 40
Supersize Xtra Large - Domestic (up to 30kg) RM 50
Baggage Supersize (Check-in counter)
Supersize Regular - Domestic (up to 15kg) RM 45
Excess Baggage
Excess Baggage Charges (also applies to Excess Sports Equipment) per kg - Domestic RM 30
Lost Baggage Compensation (per kg)
Domestic RM 48
International USD 20

6 comments:

velasrizal said...

bagus tips ni bg org xpenah naik air asia mcm aku

Insan Biasa said...

gud share.. sy pun penah dpt tiket RM9... huhu

miss sue said...

bagus..x penah taw pon

m_izuddin said...

Baguih tips ni.. nnt aku nk p indon nk nek airasia jgk la.. hehe

SURIA AMANDA said...

thanks for sharing

" MAT KEDAH " said...

Thank you for sharing my blog.. Kepada Penjawat Awam, anda boleh melihat Gaji SSM Minimum dan Maksimum bagi gred 41 di SINI