Pages

Thursday, December 1, 2011

Kedai Terpakai di Kampung Orang Asli Rengit, Johor

Antara tempat menarik untuk dilawati semasa berada di Rengit, Johor adalah bengkel barangan terpakai, Kampung Orang Asli. Nak tahu apa yang menarik kat sini? Jom kita tengok.

Macam-macam barang terpakai ada kat sini. Dengar khabar barang-barang terpakai ini adalah datangnya dari Singapura. Tak tahu le betul ke tak? Sebagai contoh, mesin basuh jenama samsung yang mana harganya adalah antara RM250-RM350.

Selain mesin basuh, ada juga barang elektrik lain seperti radio, TV dan macam-macam le. Periuk pun ada.

Perabut bermacam-macam warna di sini. Mengenai kualiti, kena tengok betul-betul le. Lagi satu, pengangkutan tidak disediakan so kenalah arrange sendiri ya.

Barangan kanak-kanak seperti stroller memang banyak kat sini.

On the way nak pi sini memang sangat sesak, memang jalan tak luas, so kena hati-hati dan sabar ya.
Inilah kedai-kedai yang tersusun di Kampung Orang Asli ni.

Oppppsss, terlupa pula dengan perabut kayu jati. So begitulah serba sedikit mengenai tempat ini. By the way, saya pi jalan-jalan aja di tempat ini, tak beli apa-apa pun.

16 comments:

mizzkechique said...

dulu xde kedai cantek tu.. kedai papan je smpi takut nk msuk.. takut roboh.. hehe

eelobor said...

di KB pun banyak kedai macam nie, dan kebanyakan barang yang di jual tuh, sudah tidak begitu relevan untuk di jual. hahahahah

Cho Zila said...

betoi der cam gitu yerk.. tapi dasatler .... pandai diaorang meniaga.. semoga menaikkan pendapatan kaum orang asli ...

hazman aka species1980 said...

biasa dengar harga perabot kat situ memang murah rasanya...

JR said...

Jika ke Rengit, insyaallah JR akan cuba ke tempat tu...

Entri terbaru di blog JR:

"DNA Babi Ditemui Dalam Ramly Burger?"

amirah said...

wow...kami laki bini suka gi kedai2 gini..tp lemahnya kalau kena arrange pengangkutan sendiri kan

sahromnasrudin said...

abg nik beli kat citu gak ke????

cik chinta said...

sangat menarik, bakal dikhabarkan kepada ibu la. btw, sg rengit dgn jb jauh ke? ahahaha

Mak Lagenda said...

Klu sebut pekan renggit, mmg gemer dgn barangan terpakai dari s'pore. Tp mak x pernah sampai..

Ardini Humaira said...

wahhh banyaknya barang menarik kat sana :)

zailamohamad said...

dulu saya pernah menetap di Pontian, dekat je dengan Rengit tu..dengar cerita diorang ambil barang dari Singapore rentas sungai je..sebab orang Singapore selalu tukar barang setiap tahun..tak tahulah betul ke tak tapi memang murah2 barang kat situ kan??

velasrizal said...

dah pandai meniaga org asli kat sana

NONY ERNAWATI said...

SAYA NAK JUAL JADE MATRSS HARGA 19K..SAPE YANG BERMINAT SILA PM OK

mama ju said...

camane nk pegi tempat ni...google x jumpa pulak...

Syed Ismail said...

Mcmne nak bli Kalo xde transport...? Kt sane xde transport yg bole hantar ke Jb ke...?

Sharinginfoz said...

Syed ismail: setahu saya tak ada oleh pekedai tu. So kena arrange sendiri maybe ada org kat kawasan tu boleh htr. Cuba tanya2