Pages

Thursday, December 15, 2011

Harga Emas Jatuh 3.3%@14 Disember 2011

Mengikut data di Kitco, harga emas di pasaran dunia jatuh sebanyak USD54.40 untuk satu ounce kepada USD1,576.50 or 3.3% semalam. Penurunan ini adalah antara lain disebabkan oleh masalah hutang di negara Eropah.

By the way, kalau kita tengok carta untuk sebulan yang lepas penurunan adalah sebanyak USD208.50 or 11.7%. However, kalau kita tengok carta untuk setahun, ianya masih positif malah pada kadar hampir 20%. Adakah sekarang ini waktu terbaik untuk beli emas? Anda kena buat keputusan sendiri ya dengan mengambil kira pelbagai sudut.

Jom kita tengok kisah seorang rakan blogger @mamanoriz, beli emas KFH semalam pada harga RM171.40 untuk satu gram manakala harga untuk hari ini ialah RM166.75. Penurunan tersebut adalah sebanyak RM4.65 per gram untuk sehari ataupun 2.7%.

Bagi Kijang Emas pula, penurunan bagi harga jualan 1/4 auns adalah sebanyak 3.3% or lebih tinggi daripada penurunan emas KFH.

8 comments:

amirah said...

banyaknya turun...!!

Ardini Humaira said...

fuhhh untung sape beli harga emas masa turun ni... cepat2 beli!

Mak lagenda said...

Adesss..makin stress bila tgk harga emas turun!

ejaMaria said...

masa utk beli gelang baru... ;p

mamaNoriz said...

eh, tumpang glamer lak sya kat sini...heheheh

rasa terkilan gak rugi tu tpi kena pandang positif lah sbb ia untuk jangka masa panjang kan...

abg NIk mesti masyuk kan sbb dah setahun hold so nmpak dah untung tu...

eT said...

uisshhh...agak2 turun lg x?

ieda said...

hurmm adakah bermakna di malaysia pun turun ..:)

eelobor said...

hehehe...dia dah naik banyak2...turun2 tu baru sket jer kan?