Pages

Wednesday, November 28, 2012

Jom Naik Kapal @Muzium Samudera

Banyak tempat menarik di Melaka antaranya adalah Muzium Samudera or Maritime Museum. 
Memang besar betul replika kapal ni, teringat cerita Pirates of the Caribbean. Yang seronoknya kita boleh masuk dalam kapal ni.
Nak tahu sejarahnya, apa kata baca kat notis tu.
Ni pula kadar untuk masuk tengok replika kapal, bagi orang Malaysia, dewasa RM3.00 manakala kanak-kanak adalah RM1.00, so untuk satu keluarga ngan anak dua, semuanya RM8.00.
Memang besar macam dok dalam rumah le pula. Anyway dengan harga tiket tu kita boleh masuk tengok muzium samudera II dan juga Muzium TLDM.
Boleh tengok sendiri replika kapal yang kecil.
Ini pula duit yang digunakan zaman dahulu kala.
Nampak kukuh betul peti simpanan yang digunakan.
Nak cuba meriam? 
Pesalah ataupun tahanan akan ditempatkan dalam bilik ni. So jangan lupa ya, datang Melaka singgah kat Muzium Samudera. Jom tengok secara interaktif pula.

4 comments:

Hani Syahani said...

dah 27tahun pon, masih tak pernah naik kapal ni, lalu-lalu je, hehe

CK TAN said...

tinggal kat melaka je, tiap minggu boleh pi lepak kat sana.
dah buat plan beli basikal dan pi sana pusing-pusing.parking kat UTC melaka free je, lepas tu naik basikal pi ke jokerwalk, mahkota parade, apa lagi pusing satu melaka lah. seronoknya

✿A I N A A✿ said...

laaa kapal ni muzium rupanya??? ena belum terjah melaka lagi.. nanti bila ada cuti pjg lagi nak pergi la.. hehehehe

vidalsisah said...

Akak dah pegi dokali dah, tp rasa nk gi lg la ; )