Pages

Tuesday, June 18, 2013

Test Taekwondo Pecah Kayu

Hari minggu lepas kami pi ke Sekolah Kebangsaan Pandan Indah since ada test taekwondo untuk kenaikan tali pinggang. 
Mujurlah kat sini tak ramai sangat orang, so cepatlah. Anyway Afiqah naik from yellow-green kepada green.
Danish pula dari belt hijau kepada belt hijau-biru. 
First time tengok kenaikan belt bagi merah-hitam kepada hitam, kalau tak silap. Yang ni memang kena pecahkan / patahkan kayu.
Dua kali kena buat, satu menggunakan kaki manakala satu lagi dengan tanggan.
Yang sorang ni buat dua or tiga kali sebelum dapat patahkan kayu ni.
Yang ni pula untuk kenaikan belt merah kepada merah-hitam. Yang ni susah sikit nampak gayanya.
Bukan senang, kena ikut cara yang betul dengan sekuat hati.
Tengok tu kaki tak kena kat tengah-tengah kayu so ambil lebih daripada lima kali untuk berjaya.
Ni le kayu yang saya maksudkan. Bila habis ujian, kami jumpa mamat yang ambil belt untuk merah-hitam tu. 
Tebal juga kayu tu. So diaorang dapatlah kayu ni sebagai kenangan. Hmmmm, apabila tengok kayu ni, Danish dan Afiqah cakap tak nak ambil tali pinggang merah-hitam sebab kena ujian patahkan kayu.

Rasa nak cuba aja patahkan kayu ni, nampak tak ada le susah sangat. Ada sapa-sapa ada pengalaman patahkan kayu ni semasa ujian taekwondo tak?

8 comments:

✿AINAA ROSEBERRY✿ said...

perghhh memang teror la... ena tengok senior ena dlu buat patahkan kayu ni, teruja sangat2! hehehe

Eyriqazz said...

dulu sekolah menengah pernah belajar taekwondo..kayu tu tak keras mana sebenarnya..cuma make sure bila nak sepak, sepak kat tengah, confirm patah..orang yang takde blackbelt or red belt pun boleh sepak sampai patah kayu tu...

Just psikologije...hik3...

D_08 said...

aje nye yeee... kayu ni kalo tak salah jenis yang serabut tu.... jenis senang patah.... tapi kalo tak betoi teknik ....memang sakit jugak le kakiiii

Sukma Haron said...

pernah tengok pertunjukan army patahkan kayu nie....hehe...

hazman fadzil said...

orang kata... its all about technic la kan....

Bro Framestone said...

Pecahkan atap genting pernah la...

www.broframestone.com

eelobor said...

saya kalau nak patahkan kayu tu selalunya kena 3 lapis.... hahaha

cimon said...

Aku duduk kan aje...da patah kayu tuh. Hik3^^