Pages

Monday, June 24, 2013

Tambah Gas Aircond Kereta

Semalam, penghawa dingin kereta rasa lain macam aja, so pergi le ke tempat servis aircond di Jalan Genting Klang.
Ni le alamat kedai tu. Ada le beberapa kereta yang tengah di servis.
Diaorang check kat bawah dashboard tu.
Memang kotor juga filter aircond ni. 
Then diaorang check gas aircond. 
So diaorang cakap yang gas aircond tu tak berapa banyak lagi tinggal. So saya tanya kalau biasanya berapa bacaan meter tu, dia cakap lebih kurang 30-40 so kenalah tambah.
Ni le gas yang digunakan, of course bukan satu balang tu. Anyway kos untuk tambah gas aircond adalah RM40.
Pas tu since gas or minyak compressor tu dah nak habis, bubuh le benda alah ni, kosnya RM45, semua sekali RM85. Selepas tambah benda alah berdua ni, boleh dapat rasa perbezaannya. Memang aircond sejuk tak macam sebelum ni. Anyway maybe akan datang kena pi servis kat Denso pula, buat full servis baru OK sikit kan, diaorang akan check semua sekali dan buka apa-apa yang patut.

Anyway boleh baca pengalaman myvitrd mengenai servis aircond.

7 comments:

amirah said...

kalau suami memang selalu je cuci sendiri yg filter bawah tu. yelah kalo isi gas baru baru la rasa segar sket

CikLily Putih said...

aku pun da lama x check air con, inGat minGGu ni nak buat la

duniafana said...

lama saya xcek ni...thnks 4 sharing ok

Rasp said...

rasanya cam me baru gak ngantor kete ke denso...
full servis utk aircon...
tapi kena check balik aaa...

Nur Fauzi Bassar said...

tambah gas biase tak mahal benar. macam incek myvitrd tu, sampai coil pun udah bocor memang kering le poket membayornye...

coil saje sudah berape ratus kalau ganti. tahun lepas kancil punye coil itu saje sudah dekat RM400...belum masuk upah servis, dgn lain2 barang yang kena ganti...

Major Raidenovich said...

Benda apa yg mcm tabung tu?

Soleh Kamarulazizi said...

Assalamualaikum.
Motor aku xde aircond..heh