Pages

Friday, September 28, 2012

Jom Switch Dana Unit Trust Public Mutual @KWSP

Saya ada masuk unit trust menggunakan pengeluaran KWSP sebanyak RM10,000 pada 19 Januari 2011. Lebih kurang setahun 8 bulan, ianya merekodkan peningkatan sebanyak 10.87%. Of course nilainya tak banyak, lebih kurang 6.48% setahun. Tak begitu bagus. I know investment unit trust ni untuk jangka masa panjang.

Anyway dana PIEF merekodkan kenaikan 7.4% tetapi dana PIDF naik sebanyak 14.4%. So saya ambil keputusan untuk switch (tukar). Saya tukar semua dana PIEF kepada PIDF.
 So since ada akaun secara online di Public Mutual, so senang le sikit.
Kejap aja dah siap.
So memandangkan saya buat penukaran lebih dari 90 hari dari tarikh beli dana ni, so caj hanya dikenakan sebanyak RM25 or ianya akan memberi kesan sebanyak penurunan 0.25% prestasi dana keseluruhan pelaburan ini. Kita tengok nak lihat nanti sama ada strategi ini berkesan atau tidak bagi masa panjang.

7 comments:

Rasp said...

sronok bila tgk investment kita menjadik kan...
hopefully makin up aaa :)
hurrmmm membuatkan ku nak switch gak nie.....

*∽ IZAN ∽* said...

ehh... switch kat mana tu? kat acc epf ke? or acc public mutual? waaaa.. mintak tolong ajar ku sifu!!!

saya ada buat gak invest ke PM. tapi agent jauh.. manual lak kena isi2 borang.. lepas tu katanya borang pun asyik bertukar.. do dah lama pending progres.. 3-4 tahun dahh..

tolong ajar kalo leh buat online yekkk.. plizzzzzzz! *mata kedip2 ala mata kucing*

Fazrol said...

Bro buat switching dalam waktu skrg ke?
Tak apa belajar dari experience sendiri..

Sharinginfoz said...

izan: buat melalui online public mutual, kena register untuk facility online kat branch public mutual, masa tu saya pergi kat damansara kalau tak silap

fazrol: macam tu le lebih kurang, dua-dua still ekuiti tetapi saya rasa PIDF better

*∽ IZAN ∽* said...

owh okeh... nanti cek ngan Agent.. tenkiuuuUuUuUU! tapi kalo leh wat 2 entry khas mmg terbaekk lah! ehehhehe

Myvitrd said...

aku ada beli cash PCIF tapi tak pernah untung langsung.. ingat nak jual terus je

asyraf khairuddin said...

Bole call saya untuk sebarang pertanyaan Public Mutual 0126651700 asyraf khairuddin agency supervisor